De provincie lanceerde de vernieuwde GroenZoeker woensdag op de Kesselse Heide. 

De provincie lanceerde de vernieuwde GroenZoeker woensdag op de Kesselse Heide. © Provincie Antwerpen

Provincie lanceert vernieuwde GroenZoeker op Kesselse Heide: “Meest complete overzicht van groene plekjes in je buurt”

Kessel, provincie Antwerpen -

De provincie stelde woensdag op de Kesselse Heide in Kessel (Nijlen) de vernieuwde GroenZoeker voor. Dat online instrument laat je toe om in een handomdraai kleinschalige natuur op wandel- of fietsafstand van huis te vinden. “Het biedt nu nog meer plekjes en activiteiten aan. De website ziet er bovendien een pak kleurrijker uit, met meer zoek- en filtermogelijkheden”, luidt het.

Kristof Van Rompaey

GroenZoeker ontstond in volle coronaperiode. De vraag naar groene plekjes steeg toen enorm, maar ze werden nergens in een duidelijk overzicht aangeboden. Ook plekjes van andere beheerders dan de provincie, zoals Vlaanderen, gemeenten en Natuurpunt, vind je terug op de GroenZoeker. “Zo komen we tot het meest complete overzicht van groene plekjes op maat in je buurt”, luidt het.

 

 © Provincie Antwerpen

Gezinnen met kinderen, vrienden of collega’s die graag een stapje in de natuur zetten, actieve fietsers, lopers of wandelaars op zoek naar nieuwe routes: ze komen allemaal aan hun trekken dankzij de vernieuwde Groenzoeker. Via OpenStreetMap kan iedereen bijdragen aan het verbeteren van de kaart. Dankzij een koppeling met Uit in Vlaanderen geeft GroenZoeker ook tips over wat er de komende tijd zoal te doen is de provincie.

Scholen tot zorgprofessionals

Volgens gedeputeerde Jan De Haes (N-VA) past de GroenZoeker uitstekend in het beleid om de natuur in de provincie beter bereikbaar en toegankelijk te maken. “De provincie investeert in domeinen, regionale landschappen, overstromingsgebieden, enzovoort, maar wil ook de ontsnippering tegengaan en de bestaande blauwgroene plekken beter met elkaar verbinden”, zegt hij. “Daarom kom je op GroenZoeker ook onze fietsostrades en het wandel- en fietsnetwerk tegen. Ook planten en dieren varen trouwens wel bij zo’n blauwgroen netwerk.”

Volgens gedeputeerde Jan De Haes (links op foto) past de GroenZoeker uitstekend in het beleid om de natuur in de provincie beter bereikbaar en toegankelijk te maken.

Volgens gedeputeerde Jan De Haes (links op foto) past de GroenZoeker uitstekend in het beleid om de natuur in de provincie beter bereikbaar en toegankelijk te maken. © Provincie Antwerpen

Allerlei organisaties en sectoren kunnen de GroenZoeker gebruiken in hun eigen werking. Gemeenten kunnen via hun kanalen bijvoorbeeld een deel van de GroenZoeker tonen dat inzoomt op routes, activiteiten en groene locaties in hun buurt. “Huisartsen of andere zorgprofessionals kunnen het platform gebruiken om hun patiënten de weg te wijzen naar groen in de buurt”, meldt de provincie nog. “Ook voor scholen, jeugdverenigingen, natuurverenigingen, enzovoort kan de GroenZoeker een inspiratiebron zijn. Hondenliefhebbers kunnen zelfs nagaan waar ze hun viervoeters mogen laten loslopen.”

www.groenzoeker.be

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio