Minister Annelies Verlinden krijgt een rondleiding bij Orakel in Retie. 

Minister Annelies Verlinden krijgt een rondleiding bij Orakel in Retie. ©  Guuy Van Nieuwenhuysen

Zaakvoerder Dirk Spooren legt de minister uit hoe Orakel jetons maakt. 

Zaakvoerder Dirk Spooren legt de minister uit hoe Orakel jetons maakt. ©  Guy Van Nieuwenhuysen

1 / 2
thumbnail: Minister Annelies Verlinden krijgt een rondleiding bij Orakel in Retie. 
thumbnail: Zaakvoerder Dirk Spooren legt de minister uit hoe Orakel jetons maakt. 

Minister Verlinden vereert jarige zaakvoerder van Orakel met bezoek

Retie -

Dirk Spooren, zaakvoerder van Orakel Group, is net 64 jaar geworden. Dag op dag 26 jaar geleden richtte hij in Retie Orakel op. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wilde wel eens zien hoe duurzaam dit Kempense bedrijf werkt. Dat ze haar bezoek plande op de verjaardag van bedrijf en bedrijfsleider, is een gelukkig toeval.

Guy Van Nieuwenhuysen

Met gepaste trots leiden Dirk Spooren, medezaakvoerder Jonas Douwen en sales- en marketingmanager Sofie Hermans de federale minister rond in het bedrijf, dat in 2019 nog werd uitgebreid.

“Die uitbreiding gebeurde net voor de eerste lockdown”, vertelt Sofie Hermans. “Omdat alle evenementen stilvielen en wij vooral producten voor festivals en evenementen maken, was dat even schrikken. Gelukkig kan het bedrijf dan rekenen op de creativiteit van Dirk en Jonas.”

Binnenspeeltuinen

Inventiviteit leidde 26 jaar geleden tot de oprichting van het bedrijf. “Wij baatten destijds speeltuinen uit”, vertelt Dirk Spooren. “Zowel binnenspeeltuinen als bijvoorbeeld de klimtoren aan het Zilvermeer. We waren op zoek naar een systeem om duidelijk te maken welke kinderen wel en niet hadden betaald. We konden ze moeilijk een stempel op het hoofd zetten. Op een beurs in Orlando ontdekte ik een systeem met polsbandjes. Dat konden we zelf ook.”

De papieren polsbandjes die we allemaal kennen van de festivals, fabriceert Orakel nog steeds. “Ik herinner me nog hoe we de bezoekers op een artiestenbeurs in Eindhoven moesten tonen hoe je zo’n polsbandje moest aanbrengen en waarvoor het diende”, lacht Dirk Spooren. 

Sofie Hermans, Dirk Spooren en minister Annelies Verlinden. 

Sofie Hermans, Dirk Spooren en minister Annelies Verlinden. © Guy Van Nieuwenhuysen

Het gamma van Orakel breidde sinds de oprichting in de garage van Dirk Spooren sterk uit. De coronacrisis spartelde het bedrijf met succes door. “We hebben in die periode drie bedrijven overgenomen, om meer te differentiëren”, legt Sofie Hermans uit. “We kochten een bedrijf dat kermisjetons maakt. Het had een druktechniek met foliedruk die wij nog niet hadden. Deze aanwinst versterkt onze positie vooral op de Amerikaanse markt.”

Overnames

“Vorig jaar namen we Eurotag over. Dat maakt sleutellabels voor onder andere de auto-industrie en de vastgoedsector. Voor ons is dat een nieuwe markt. Dit jaar namen we nog een bedrijf over dat badges maakt, vooral voor scholen en bedrijven. Ook dat is voor ons een nieuw doelpubliek.”

De producten van Orakel zijn seizoensgebonden. In de winter draait de productie op lagere toeren. “Daarom breiden we uit naar streken waar het warm is wanneer het hier koud is”, zegt Dirk Spooren. “Vaak gebeurt dat via buitenlandse studenten die ooit bij ons stage liepen.”

80% van de productie is ondertussen voor het buitenland bestemd. Orakel levert in honderd landen en heeft acht buitenlandse kantoren. “Het Hongaarse kantoor kwam er nadat een Hongaarse student hier stage had gedaan. In Hongarije is er vooral vraag naar lanyards. De student heeft op een gegeven moment voorgesteld om deze zelf in Hongarije te produceren. Sindsdien hebben we dus daar ook een productie-eenheid.”

Duurzaamheid

Jonas Douwen toont minister Verlinden hoe Orakel inspeelt op de sustainable development goals, onder andere door zo weinig mogelijk afval te produceren en materialen te recycleren. Wanneer Dirk Spooren haar enkele bolletjes geeft die van gerecycleerde kauwgom zijn gemaakt en tot kunststof jetons worden verwerkt, beseft minister Verlinden plots dat iemand dat ooit al in de mond heeft gehad. 

In de productie van jetons is Orakel marktleider. 

In de productie van jetons is Orakel marktleider. ©  Guy Van Nieuwenhuysen

“In die munten is Orakel marktleider”, vertelt Dirk Spooren trots. Maar de sustainable development goals vertalen zich ook in verbinding. Verbinding met de buurt en de plaatselijke schoolkinderen, met wie Orakel in de straat vijfduizend krokusbollen heeft geplant. Verbondenheid ook met Retie, waar alles is begonnen. “We hebben hier in 2019 nog gebouwd, maar ook dat gebouw is al te klein. Daarom zijn er nu uitbreidingsplannen. Ook in Retie, want hier gaan we nooit weg.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio