Gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt, afdelingscoach Kobe Penninckx en Vlaams parlementslid Caroline Gennez voerden woensdagochtend actie aan het station. 

Gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt, afdelingscoach Kobe Penninckx en Vlaams parlementslid Caroline Gennez voerden woensdagochtend actie aan het station. © rr 

Vooruit voert actie voor betaalbaar wonen: “Gemiddelde Mechelse woning 64.000 euro duurder in vier jaar tijd”

Mechelen -

Oppositiepartij Vooruit heeft woensdagochtend aan het station van Mechelen actie gevoerd voor betaalbaar wonen. “Een gemiddelde Mechelse woning 64.000 euro duurder geworden in vier jaar tijd”, zegt Vlaams parlementslid Caroline Gennez.

Sven Van Haezendonck

De socialisten verzamelden voor het station met een kartonnen mini-huisje dat de gemiddelde woning in de Dijlestad moest voorstellen. De gemiddelde aankoopprijs bedraagt er momenteel 318.571 euro. “Voor een gemiddelde woning moet je tegenwoordig al meer dan 60.000 euro aan eigen inbreng ophoesten. Zonder hulp van thuis, is dat een zeer moeilijke zaak”, vertelt Gennez.

Vooruit ijvert ervoor om de registratierechten op de enige, eigen woning te schrappen en de notariskosten te verlagen. De partij wil startende kopers ook voorrang geven. “We zien dat onze woningmarkt steeds vaker investeerders aantrekt die meerdere woningen opkopen. Dit terwijl starters geen eerste woning meer kunnen kopen”, zegt Thijs Verbeurgt, fractieleider in de gemeenteraad.

“Huurprijs voor appartement 871 euro”

De socialisten willen daar iets aan doen door investeerders uit de markt te houden in buurten waar er een schaarste is aan betaalbare woningen. “Zij zouden enkel nog kunnen kopen als ze bereid zijn om te verhuren aan verlaagd tarief”, stelt Verbeurgt. De partij vraagt de Vlaamse overheid ook om corrigerend op te treden op de huurmarkt.

“Op de huurindexering moeten we nu meteen ingrijpen. We vragen om die tijdelijk terug te brengen naar maximum 2%. Vandaag stijgen de huurprijzen tot 8%. De gemiddelde huurprijs voor een appartement in Mechelen bedraagt inmiddels al 871 euro. Veel huurders vielen afgelopen weken achterover toen ze plots meer huur moesten betalen”, legt Caroline Gennez uit.

MEER OVER Politiek Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio