©  Tommy Maes

Kleine brand in werkhuis zet school voor grote uitdagingen

Mol -

Een brand in een werkhuis op 9 mei 2016 zette het Technisch Instituut Sint-Paulus (nu KSOM Campus Sint-Paulus) in Mol voor een enorme uitdaging. Omdat er door de brand asbeststof van de zoldering vrijkwam, was het gebouw plots onbruikbaar. De school moest daarom in allerijl op zoek naar een tijdelijke locatie, terwijl ondertussen werd gewerkt aan het dossier voor een nieuw praktijkgebouw.

Tommy Maes

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Tommy Maes (44)

Werkt sinds 2014 voor de krant

tommy.m@skynet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Mol? Volg onze Facebookpagina Gazet van Mol.

Groot alarm bij het Technisch Instituut Sint-Paulus (TISP) op Kruisven in Mol: op maandagnamiddag 9 mei 2016 rond 14.45u brak er brand uit in het gebouw dat de werkhuizen van de richtingen mechanica, hout en lassen en het magazijn van de school huisvestte. De leerlingen die op de speelplaats waren, moesten naar de eetzaal terwijl in de klassen de ramen moesten dicht blijven. Verscheidene brandweerploegen uit de regio waren snel ter plaatse om de brand te bestrijden.

De brandweer kreeg het vuur snel onder controle omdat er van binnenuit kon worden geblust. De brandschade bleef ook beperkt tot het magazijn en het werkhuis van mechanica, maar bij de brand kwam er asbest van de dakleien vrij. Zo was de zoldering over het hele gebouw vervuild met asbest, waardoor het gebouw niet meer bruikbaar was en de leerlingen mechanica, hout en lassen zonder praktijkruimte zaten.

De brand in het werkhuis was snel onder controle, maar de nasleep was groot. 

De brand in het werkhuis was snel onder controle, maar de nasleep was groot. ©  Tommy Maes

Op Sint-Paulus werd het alle hens aan dek om een oplossing te vinden voor de volgende schooljaren. Voor theorielokalen kan je wel gemakkelijk containerklassen inzetten, maar voor praktijkruimtes is dat niet mogelijk. Daarom zocht de school in allerijl naar een locatie om tijdelijk de praktijklokalen in onder te brengen.

Twee hallen van het vroegere Coblo in Balen deden enkele jaren dienst als tijdelijke praktijkruimte.

Twee hallen van het vroegere Coblo in Balen deden enkele jaren dienst als tijdelijke praktijkruimte. © Tommy Maes

Uiteindelijk vond de school de geschikte locatie: twee fabriekshallen op bedrijvenzone Holven in buurgemeente Balen. De hallen maakten vroeger deel uit van Coblo, een bedrijf dat multiplex voor onder meer keukenbladen produceerde. In 2011 moest het bedrijf de boeken neerleggen en sindsdien stond nog een aantal van de hallen te huur.

In de zomer van 2016 begon de verhuizing van de nog bruikbare machines en ander materiaal naar Balen, zodat de leerlingen er vanaf 1 september terechtkonden. Dat de praktijklokalen op een aantal kilometer en zelfs in een andere gemeente lagen, had ook het gevolg dat de leerlingen hout, mechanica en lassen een aantal schooljaren moesten pendelen tussen de school op Kruisven in Mol en de bedrijfshallen in Balen.

Voor de afbraak werden eerst de asbestleien van het dak een voor een verwijderd.

Voor de afbraak werden eerst de asbestleien van het dak een voor een verwijderd. © Tommy Maes

Ondertussen werd op de site van de school op Kruisven gestart met de afbraak van het oude werkhuis. Eerst werden de asbestleien een voor een van het dak gehaald om te voorkomen dat de leien breken en er op die manier weer kankerverwekkende asbestvezels vrijkomen. Zodra alle leien werden verwijderd, startte de afbraak van het gebouw.

De school startte intussen een bouwdossier op om op de plaats van het oude werkhuis een nieuwbouw te zetten. Dat is een proces dat veel tijd in beslag neemt. Omdat het om een noodsituatie ging, werd er wel een spoedprocedure gehanteerd. Maar zelfs dan duurde het nog enkele jaren vooraleer de bouw van het nieuwe praktijkgebouw kan starten. En zoals bij veel bouwdossiers schoof de timing ook een aantal jaren. Zo was het aanvankelijk de bedoeling dat het tijdelijke werkhuis twee jaar werd gebruikt, maar uiteindelijk was het een aantal jaren langer.

De bouw van het nieuwe praktijkgebouw.

De bouw van het nieuwe praktijkgebouw. © Tommy Maes

In de loop van 2019 gingen de werkzaamheden eindelijk van start. De bouwwerken zaten begin 2020 nog goed op schema. Om extra geld bij elkaar te krijgen voor didactisch materiaal zoals machines, startte de school in 2020 ook met de verkoop van het bier Molder on Fire, gebrouwen door een leerkracht van de school. In maart vond de officiële eerstesteenlegging plaats.

En dan brak de wereldwijde coronapandemie uit, waarbij door de eerste lockdown ook veel bouwprojecten stilvielen. Ook Campus Sint-Paulus ontsnapte er niet aan, waardoor de geplande opening op 1 september 2020 weer verder opschoof.

Begin 2021 kunnen leerkrachten de machines verhuizen naar de nieuwbouw.

Begin 2021 kunnen leerkrachten de machines verhuizen naar de nieuwbouw. © Tommy Maes

Maar uitstel is gelukkig geen afstel en begin 2021 was het nieuwe praktijkgebouw klaar. De nieuwbouw van ongeveer 4.750 vierkante meter netto oppervlakte met veertien praktijk- en labolokalen, acht klaslokalen en diverse machinekamers kon dan eindelijk in gebruik worden genomen. En met de nieuwbouw beschikt de school over hypermoderne machines om hun leerlingen op te leiden, zoals geavanceerde C&C-machines, een geautomatiseerd stockagesysteem voor houtpanelen en een plasmacutter.

Vijf jaar na de brand is Campus Sint-Paulus er sterker uitgekomen, maar het heeft bloed, zweet, tranen en uiteraard ook veel geld gekost.

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio