©  Joren De Weerdt

Van vadermoord naar Belle Perez

Herenthout -

Stefan Laenen is een echte stoeter. In het verleden verdiepte hij zich al in muziek en moorden uit Herenthout. Deze twee passies komen samen in dit verhaal. Straf!

Stefan Laenen

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Stefan Laenen (40)

Werkt sinds 2002 voor de krant

stefan.laenen@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Herenthout? Volg onze Facebookpagina Gazet van Herenthout.

Achter elke deur loert een straf verhaal. Al twintig jaar maak ik reportages, alsof ze voor mezelf zijn. De ervaring leert dat straffe stoten zelden te sprokkelen zijn op georkestreerde persconferenties. Verhalen die ertoe doen, vind je tussen de mensen en in de huizen waar ze wonen. Als ik ooit veel tijd krijg, organiseer ik geleide wandelingen door Herenthout. Dan houden we halt aan enkele gebouwen en vertel ik de verhalen achter de stenen.

Huilenberg

Gids en groep spreken af aan de kapel van den Uilenberg. Een makkelijk te herkennen wit gebouw bovenop een heuvel. Vlak bij mijn deur bovendien. De kapel prijkt hier al sinds de zeventiende eeuw, en werd destijds gefrequenteerd door pestlijders die hoopten op een wonder. Des te pittoresker de kapel, des te ruwer deze buurt.

Moord en doodslag waren schering en inslag in de wijk White Chapel. Een toenmalig reporter sprak zelfs over Huilenberg. Ik toorn mijn groep honderd meter verderop, richting mijn voormalige kleuterschool. Daar liep het al fout.

De Sint-Martinusschool is verdwenen. De laatste tastbare herinnering aan mijn zorgeloze kleutertijd maakte plaats voor nieuwbouw. Het schooltje was destijds meer dan een bewaarplek voor pamperdragers. Het vormde het middelpunt van een sociaal netwerk. Elk jaar cumuleerde de samenhorigheid in een Vlaamse kermis waar zelfs Marva nog optrad. De zusters annonciaden van Huldenberg kochten de bouwgrond waarop het school verrees voor een habbekrats. Het perceel lag er toen al twintig jaar braak bij.

Niemand wilde de grond bewerken omdat deze doordrongen was van bloed. In de zomer van ’46 sloeg een zoon op deze plek zijn vader dood. Een zekere Louis Verstrepen was ooggetuige. “Ga naar huis, Louis, of ik maak je kapot”, siste de dader. Me van dit alles als kleuter zijnde niets bewust, zat ik in de papschool bij juffrouw Dom in het klasje samen met de achterkleindochter van Verstrepen. Verstrepen die spoorslags huiswaarts keerde. Naar zijn huis waar ooit het slachtoffer van een moord stierf. De groep trekt verder.

Er vielen vele doden in de schaduw van de kapel van den Uilenberg.

Er vielen vele doden in de schaduw van de kapel van den Uilenberg. © Joren De Weerdt

“Twee geburen van Uilenberg die sedert lang met elkaar overhoop lagen, kregen zondag weer ruzie”, bloklettert Gazet van Antwerpen in april 1932. De woordenwisseling loopt uit de hand en de ene buur schiet de andere neer. Het zieltogende slachtoffer wordt naar zijn huis op de Wiekevorste Steenweg gedragen. Daar overlijdt de man maanden later aan zijn verwondingen. De eigenaar is dood en bovengenoemde Verstrepen koopt het huis voor een prikje.

Af en toe vertel ik dit verhaal, maar dan de ware feiten. Mijn voormalige collega heeft in zijn artikel namelijk de namen van dader en slachtoffer verwisseld. Fake news is van alle tijden. Wij stappen lustig verder, en passeren mijn huis.

Bij ons thuis is vooralsnog geen moord gepleegd. Al is mijn buurvrouw wel vermoord op 9.000 kilometer van de Doornstraat, namelijk in Mexico. Buurmeisje Myriam was een wereldreizigster, en het nichtje van de zoon die zijn vader de kop insloeg in de zomer van ’46. Als speurders ooit alle moordzaken van Herenthout op een map verbinden met een rode draad, zoals je wel eens ziet in politieseries, komen zijn zeker wol te kort. De groep krijgt dorst.

Madness

Helaas valt er op de Uilenberg in geen velden of wegen een herberg te bespeuren. Ooit was dat anders. In gouden tijden telde ons dorp één café per zeven (!) inwoners. Alleen al op de Uilenberg waren tientallen kroegen. Het hoeft geen betoog dat het daar bijwijlen uit de hand liep. Als de drank is in de man, werd er al wel eens gevochten op leven en dood.

Vechten doen we niet meer in café Lux op de Markt, alleen drinken. En van concerten genieten. De muzikale vrienden van Minc knopen sinds kort weer aan bij de rijke muziekgeschiedenis van deze muziektempel. In de Lux passeerden ooit muzikale kleppers zoals Madness, The Dire Straits, U2 en De Kreuners. Een affiche kondigt aan dat het in het najaar de beurt is aan Fun Lovin’ Criminals.

Walter Grootaers startte in zekere zin zijn carrière in de Lux. De opperkreuner woonde ook een tijdlang in het Stoetersdorp. Net zoals de immer ravissante Belle Perez. De zwoele zuiderse zangers woont in een wit pand waar ooit Cis Verachtert woonde. Verachtert verdiende aardig zijn kost met een fabriek in nylonkousen. Op de verpakking van zijn panty’s plaatst hij de populairste zangeres van toen: Marva. U weet wel, Marva die ooit optrad in een kleuterschooltje op den Uilenberg. We zijn er, dames en heren. Vergeet de gids niet.

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio