Zwarte Liza krijgt eigen lied en vele fans, maar toch liep het tragisch af

Zelfs de Amerikaanse zender CNN kwam een kijkje nemen. En de bezoekers van het Rivierenhof herinneren zich wellicht Zwarte Liza ook nog: de zwarte zwaan die op mysterieuze wijze in het park belandde.

Jan Stassijns

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Jan Stassijns, 31

Werkt sinds 2013 voor GVA 

jan.stassijns@gazetvanantwerpen.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Deurne? Volg onze Facebookpagina Gazet van ’t Stad

We schrijven mei 2015, wanneer op de Spiegelvijver van het Rivierenhof een bijzondere bezoeker wordt gespot. Een zwarte zwaan heeft zich de vijver toegeëigend. Hij of zij moet het eigenlijk zijn, want het geslacht van het dier is nooit achterhaald.

Waarom haalt een zwarte zwaan het tot ‘het strafste verhaal van Deurne’? Normaal gezien komen deze dieren enkel voor in warme gebieden, zoals Australië. Hoe hij of zij in het Rivierenhof is terechtgekomen, blijft tot op vandaag een raadsel. Maar het zijn vooral de vele reacties die het dier losweekte.

De zwarte zwaan groeit al snel uit tot de publiekslieveling van het park. Op de redactie van Gazet van Antwerpen krijgen we verschillende telefoontjes van mensen die denken te weten waar het dier vandaan komt. In het Rivierenhof troepen parkbezoekers samen aan de vijver.

 

 ©  Jan Van der Perre

Het district Deurne en de provincie Antwerpen springen meteen op het succes van hun nieuwe attractie. Er wordt een wedstrijd uitgeschreven om de zwarte zwaan een naam te geven. Namen als Japke, Zorro, Blacky en Lola zijn enkele populaire inzendingen. Ook Willy, een verwijzing naar Willy Vandersteen die ooit een Suske & Wiske album maakte met als titel De Zwarte Zwaan, krijgt veel voorstanders. Toch is het uiteindelijk het beruchte trio van Katastroof dat de doorslag geeft.

De moeilijkheid bij de naamgeving is dat niet geweten is of het om een mannetje of een vrouwtje gaat. Zjuul Krapuul, Jos Smos en Stef Bef duiken daarom in hun repertoire en lanceren de naam Zwarte Liza, naar hun gelijknamige liedje uit 1982. Heel toepasselijk”, vindt Jos Smos van Katastroof. “Niemand weet of het een vrouwke of een manneke is en ons liedje gaat over een travestiet.”

Uiteindelijk krijgt de zwaan een bijna adellijke titel: Zwarte Liza Burilda Blacky van het Rivierenhof. Burilda verwijst naar de zwarte zwaan die ook in Brugge ronddobberde. Bij de voorstelling van de naam worden suikerbonen uitgedeeld en Jos Smos heeft voor de gelegenheid een nieuwe strofe geschreven op hun oude lied.

 

 ©  Dirk Kerstens

Nieuwe strofe van Katastroof op oud nummer 'Zwarte Liza'

D’r drijft dr een zwaan en dat is een zwarte,

maar ’t juiste geslacht weten wij niet precies

Hij is er als vogel nen hele aparte,

voor ons heet da beestje gewoon zwarte Lies

Zwarte Lisa is een zwarte zwaan,

al zijn we ni zeker van ’t soort van orgaan,

Zwarte Liza is een zwarte zwaan,

met een gaatje of een pietje, we trekken ’t ons ni aan

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar het verhaal van Zwarte Liza kent een droevige afloop. Amper een jaar nadat de zwaan van het Rivierenhof haar thuis maakte, moet de Deurnenaar al afscheid nemen. Op maandag 5 september wordt ze dood aangetroffen op de Kinderboerderij, waar ze tijdelijk was ondergebracht. Zwarte Liza viel ten prooi aan een vos die zich onder de omheiningen van het erf had gegraven.

 

 ©  Dirk Kerstens

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio