©  Mia Uydens

Jan Nagels (102) en Kamiel Michielsen (82) zijn nog lang niet uitgeblust: “Ik hoop 107 te worden, dan wordt mijn vrouw 100”

Beerse -

Ze schelen exact twintig jaar en zijn intussen uitgegroeid tot ‘levende legendes’ in Beerse. Jan Nagels is op zijn 102de levensjaar nog altijd actief in enkele verenigingen en supportert op zijn gezegende leeftijd nog altijd voor KFC Lentezon. Kamiel Michielsen is ‘amper’ 82 jaar en houdt zich in zijn vrije tijd bezig met het ontwerpen van oerdegelijke gezelschapsspelletjes. “Het is mijn streefdoel om minstens 107 te worden, want dan wordt mijn vrouw zelf 100 jaar”, zegt Jan Nagels.

Bart Van den Langenbergh

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Bart Van den Langenbergh (48)

Werkt sinds 1997 voor GVA 

bart.van.den.langenbergh@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Beerse? Volg onze Facebookpagina Gazet van Beerse.

Twee maanden voor het uitbreken van de coronacrisis, op 18 januari 2020, mocht Jan Nagels uit Beerse zijn honderdste verjaardag vieren. Op zich is een eeuwfeest niet zo uitzonderlijk meer, maar het parcours dat de kwieke Jan Nagels heeft afgelegd, is indrukwekkend en heel opmerkelijk te noemen.

Jan Nagels is op zijn 102de nog altijd actief bij enkele verenigingen in Beerse.

Jan Nagels is op zijn 102de nog altijd actief bij enkele verenigingen in Beerse. © Kioni Papadopoulos

Jarenlang, tot in 2000 en tot zijn tachtigste levensjaar, was hij cultuurschepen bij de partij CDE. “Ik ben vooral trots op de restauratie van het koetshuis in het Tempelhof en de vernieuwing van de Sint-Corneliuskapel”, vertelde Jan Nagels. “En waar zaal Beersiana was, kwam de openbare bibliotheek. Natuurlijk was er ook nog de opening van cultuurcentrum ’t Heilaar.”

Jan Nagels was wellicht de inwoner van Beerse die ooit bij de meeste lokale verenigingen was aangesloten. En meer dan veertig jaar lang, van in 1978, maakte Jan Nagels, als hulpsint van buurtvereniging De Voorkens in Beerse heel wat kinderen blij als hulpsint. Tot aan zijn 99ste levensjaar trok de oudste hulpsint van het land in zijn bekende stijl door het dorp.

Jan Nagels speelde tientallen jaren voor hulpsint in Beerse.

Jan Nagels speelde tientallen jaren voor hulpsint in Beerse. © Kioni Papadopoulos

Je zou kunnen zeggen dat Jan Nagels het intussen heel wat rustiger aan doet, al is dat een relatief begrip. “Momenteel ben ik enkel nog aangesloten bij NEOS (Netwerk van Ondernemende Senioren, red.) en bij het Davidsfonds van Beerse”, vertelt Jan Nagels op zijn 102de. “Ik ben ook nog sympathiserend lid van de Vriendenkring Amicitia. In 1945 heb ik die vereniging mee opgericht en ik ben nog de enig levende oprichter van Amicitia. Onlangs heb ik het 75-jarig bestaan van Amicitia meegevierd.”

Supporter Lentezon

Jan Nagels is ook een groot voetballiefhebber en is nog altijd een van de trouwste supporters van KFC Lentezon in Beerse. In 2019 vierde hij nog heel enthousiast mee het kampioenschap van Lentezon op het veld van Excelsior Kaart in Brasschaat. “Als het goed weer is, ga ik nog altijd naar de wedstrijden van Lentezon kijken. Ze hebben een goed seizoen gespeeld en zijn geëindigd op een derde plaats”, legt Jan Nagels uit.

Jan Nagels en zijn vrouw Mikske Lenaerts uit Beerse.

Jan Nagels en zijn vrouw Mikske Lenaerts uit Beerse. © MIA UYDENS

De eeuweling woont nog altijd gelukkig samen met zijn vrouw Mikske Lenaerts (94) in de Pastoriestraat in Beerse. Hij hoopt dit nog veel jaren te kunnen volhouden. “Ik heb wel wat last van typische ouderdomsverschijnselen. Lange wandelingen maken lukt me niet meer. Maar mijn streefdoel is toch om zeker 107 jaar te worden. Want dan wordt mijn vrouw zelf ook 100 jaar”, zegt Jan Nagels vastberaden.

Gezelschapsspelletjes

Toeval of niet, zijn ex-partijgenoot en buurtbewoner Kamiel Michielsen is op zijn 82ste, ook nog een heel bezige bij. Tijdens de lockdown in de coronacrisis kwam de ex-schepen creatief uit de hoek. Hij ontwikkelde in zijn eigen atelier vijf oerdegelijke gezelschapsspelletjes met ronkende namen als ‘katapultknikkerschieten’ en ‘wippende tafeltennisballekes’.

“Het eerste spel ‘kogellagerbillekenspijpschieten’ heb ik in 2019 gemaakt en de andere vier in de lockdownperiode. Met elk spel kun je tien punten verdienen”, legt Kamiel Michielsen uit. “Bij het ‘kogellagerbillekenspijpschieten’ krijg je tien kogels die je in een buis van koper en inox moet gooien. Als er zo’n bolletje in een potje terecht komt, verdien je een punt. Bij het spel ‘wippende tafeltennisballekes’ deponeer je in een buisje een balletje. Dat balletje wipt langs een aantal nagels en als die in een potje terecht komt, krijg je twee punten.”

Kamiel Michielsen uit Beerse toont enkele van zijn spelletjes met de ludieke namen katapult knikkers schieten of schommelendekogellagerbollekens. 

Kamiel Michielsen uit Beerse toont enkele van zijn spelletjes met de ludieke namen katapult knikkers schieten of schommelendekogellagerbollekens. © Bart Van den Langenbergh

Met ‘katapultknikkerschieten’ en ’schommelendekogellagerbollekens’ is zijn gamma aan zelfgemaakte spelletjes helemaal compleet.

Straatfeesten

Kamiel Michielsen was vanaf 1977 gemeenteraadslid voor CDE en was 21 jaar lang schepen in Beerse. In 2012 nam hij afscheid van de actieve politiek. Maar Kamiel was ook nog 22 jaar lang metaalbewerker en twintig jaar houtbewerker bij de voormalige botenbouwer Etap in Malle.

“Ik leidde bij Etap jarenlang de afdeling van de meubels in de boten. Enkele houten vormen die ik voor mijn spelletjes heb gebruikt, zijn overschotten van meubels uit jachten”, schetst de tachtiger.

Intussen zijn de spelletjes, geschikt voor iedereen tussen 3 en 100 jaar, al goed ingeburgerd in de gemeente. “Tot mijn grote vreugde worden mijn spelletjes uitgeleend op allerlei familie- en straatfeesten”, zegt Kamiel Michielsen enthousiast. “Ik heb voor alle spelletjes een wedstrijdblad gemaakt. Het voordeel is dat niet alleen iemand van zes jaar kan meedoen, maar ook zijn of haar ouders of grootouders. En in veel gevallen wint de jongste deelnemer. Ik heb in mijn hoofd enkele nieuwe spelletjes bedacht, maar dat zal iets voor komende winter zijn.”

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio