©  Bert De Deken

Gedreven pompoenteler dingt elk jaar mee met wereldtop: “Ik hoop op exemplaar van 1.200 kilo”

Kasterlee -

Het heeft weinig gescheeld of de zwaarste pompoen ter wereld kwam vorig jaar uit Kasterlee. Zoals bekend staat Kasterlee al jaren bekend als het pompoenendorp in België en ook ver daarbuiten. Voor Mario Vangeel (47) is het telen van pompoenen een echte passie geworden waar hij maanden heel minutieus en met veel liefde mee bezig is. Je moet het maar doen om in de running te zijn voor een wereldrecord. “Ik probeer dit jaar ook weer alles op alles te zetten”, legt Mario Vangeel uit.

Bart Van den Langenbergh

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Bart Van den Langenbergh (48)

Werkt sinds 1997 voor GVA 

bart.van.den.langenbergh@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Kasterlee? Volg onze Facebookpagina Gazet van Kasterlee.

Pompoenmarkt, pompoenregatta, pompoenschieten, pompoensoep of pompoenbier. Je kan het zo gek niet bedenken of Kasterlee heeft het. De pompoenrage die het dorp jaarlijks in de ban houdt, oogst heel wat bewondering en grote ogen, niet alleen in België maar ook in de hele wereld.

Er zijn bij het Pompoenengenootschap in Kasterlee heel wat gedreven pompoenentelers aangesloten, maar wat Mario Vangeel intussen heeft gepresteerd, is nu al heel straf te noemen.

Mario Vangeel (rechts) toont met enkele andere leden van het Pompoenengenootschap in Kasterlee zijn megapompoen.

Mario Vangeel (rechts) toont met enkele andere leden van het Pompoenengenootschap in Kasterlee zijn megapompoen. © BERT DE DEKEN

De pompoen waarmee de veertiger in 2021 naar het kampioenschap trok, was ronduit indrukwekkend te noemen. De joekel die maanden werd vertroeteld als het meest kostbare goed, klokte uiteindelijk af op een gewicht van 1.106,5 kilo, wat al aardig in de buurt van de allerzwaarste pompoen ter wereld kwam, die maar liefst 1.226 kilo woog vorig jaar.

Mario Vangeel, zijn vrouw Bieke en hun zonen Jens en Jente uit Kasterlee staan bij de pompoen die vorig jaar kans maakte op de wereldtitel.

Mario Vangeel, zijn vrouw Bieke en hun zonen Jens en Jente uit Kasterlee staan bij de pompoen die vorig jaar kans maakte op de wereldtitel. © Bart Van den Langenbergh

Het was prachtig en tegelijk vertederend om te zien hoe Mario Vangeel zijn grootste pompoen nog eens flink omhelsde net voor een grote kraan het exemplaar heel voorzichtig uit de serre tilde. Vlak voor de pompoen de vrachtwagen werd opgehesen, poseerde hij samen met zijn vrouw Bieke en hun zonen Jens en Jente nog eens bij het prijsbeest.

In 2019 werd Mario Vangeel zowel Belgisch als Europees kampioen met zijn pompoen. 

In 2019 werd Mario Vangeel zowel Belgisch als Europees kampioen met zijn pompoen. ©  Kris Van Exel

“Zaad van ne maat”

De pompoen waarmee Mario Vangeel voor het hoogste schavotje wilde bereiken, had een breedte van ongeveer 3,56 meter en was rondom ruim 5,42 meter groot. Overlangs was de pompoen 3,38 meter groot. Opgeteld betekent dit een grootte van 12,28 meter op het moment van de meting, voordat de pompoen uit de serre werd gehaald. Hij heeft het zaad afkomstig van een Spaanse kweker van zijn eigen club gekregen. Het motto bij het pompoengenootschap geldt al jaren: “het zaad van ne maat kan geen kwaad”.

Mario Vangeel uit Kasterlee zit in oktober 2021 bij het enorme exemplaar in zijn serre. 

Mario Vangeel uit Kasterlee zit in oktober 2021 bij het enorme exemplaar in zijn serre. © BERT DE DEKEN

“Eind maart heb ik het zaad in de potgrond gezet en na tien dagen kwam het plantje uit. En begin april heb ik de kleine plant in mijn serre gezet. Elke dag geef ik de pompoen water en een geheim recept van meststoffen”, zei de loonwerker bij het bedrijf Van Loco trots. Omdat de prestatie in heel Vlaanderen opviel, mocht Mario Vangeel het begin oktober ook komen uitleggen in De Cooke & Verhulst Show op Play4.

Mario Vangeel trok daarna met zijn pompoen en een aantal leden van het Pompoenengenootschap van Kasterlee naar het Duitse Ludwigsburg. Hoewel Mario de wereldtitel niet kon binnenrijven, was hij zeker niet teleurgesteld. “Het wereldrecord was niet haalbaar, maar ik ben toch tevreden met deze prestatie”, reageerde Mario Vangeel. “Ik behaalde een derde plaats in Europa en sta normaal gezien in de top vijf van de hele wereld. Mijn pompoen was in 2021 ook de zwaarste van België.”

Mario Vangeel uit Kasterlee kroop in het pretpark Bellewaerde in Ieper zelf in zijn opengesneden pompoen om kostbaar zaad eruit te halen. 

Mario Vangeel uit Kasterlee kroop in het pretpark Bellewaerde in Ieper zelf in zijn opengesneden pompoen om kostbaar zaad eruit te halen. © RR

Na de weging verhuisde de kanjer naar het pretpark Bellewaerde in Ieper. Daar heeft hij begin november zijn pompoen opengesneden en zaad eruit gehaald. “In de Verenigde Staten is het al langer een traditie om de pompoenen open te halen en er zelf in te gaan. Die traditie is wat naar hier komen overwaaien”, vertelt Mario Vangeel. “We hebben eerst enkele grote stukken uit de pompoen gehaald. Toen het gat groot genoeg was, ben ik er zelf even in gaan zitten. Dat was ook een gelegenheid om het zaad uit mijn pompoen te halen.”

Nieuwe exemplaren

Intussen is Mario Vangeel al naarstig bezig met nieuwe knalexemplaren te telen in zijn serre in Kasterlee. “Er hangen momenteel al twee grote stuks klaar. Die pompoenen zijn al groter dan een voetbal en staan er heel goed voor”, legde de pompoenfanaat half juni van dit jaar uit. “Ik heb mijn planten wel iets vroeger gezet dan anders, waarmee ik toch wel wat risico neem. In Spanje vindt er al eind september een weging plaats, twee weken vroeger dan het Belgisch kampioenschap hier in Kasterlee. Het is afwachten hoe het verder zal lopen, maar ik hoop stiekem toch een pompoen met een gewicht van 1.200 kilo te kunnen kweken.”

“Ik ga in de zomer voor enkele weken op vakantie naar Zuid-Afrika. Maar enkele collega’s gaan die periode heel goed voor mijn pompoen zorgen.”

Na de zomer neemt de pompoenenkoorts alleen nog maar toe in Kasterlee. Mario Vangeel is er alvast helemaal klaar voor.

Een nieuwe pompoen voor de grote kampioenschappen ligt al klaar in de serre van Mario Vangeel.

Een nieuwe pompoen voor de grote kampioenschappen ligt al klaar in de serre van Mario Vangeel. © RR

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio