©  rr

De Lilse Bergen was bijna wintersportgebied: “Plannen voor 35 meter hoge skiberg waren heel concreet”

Gierle -

Het heeft niet veel gescheeld of de bezoekers van De Lilse Bergen in Gierle (Lille) konden ook hun skilatten op het recreatiedomein aanbinden. Een projectontwikkelaar lanceerde in 2009 het duizelingwekkend idee om aan De Lilse Bergen een skiberg van 35 meter hoog met indoorpistes voor skiërs en snowboarders neer te zetten. Het megaproject van 70 miljoen euro belandde uiteindelijk in de prullenmand. “Gelukkig zijn die plannen van de baan”, zegt Bart Verheyen, huidig directeur van De Lilse Bergen.

Bart Van den Langenbergh

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Bart Van den Langenbergh (48)

Werkt sinds 1997 voor GVA 

bart.van.den.langenbergh@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Lille? Volg onze Facebookpagina Gazet van Lille.

Skiën op een piste in de Kempen: het zou voor veel wintersportliefhebbers als muziek in de oren klinken. Een tiental jaren geleden was het bijna zover. Projectontwikkelaar Skimmo liet in 2009 zijn oog vallen op het recreatiedomein De Lilse Bergen in Gierle en deed toen in onze krant uitvoerig het project uit de doeken.

Waterratten zijn uiteraard welkom op De Lilse Bergen. Het scheelde niet veel of ze moesten de locatie delen met skiërs en snowboarders. 

Waterratten zijn uiteraard welkom op De Lilse Bergen. Het scheelde niet veel of ze moesten de locatie delen met skiërs en snowboarders. ©  Bart Van den Langenbergh

De plannen bestonden uit de aanleg van een heuvel van 35 meter hoog met indoorpistes voor skiërs en snowboarders. In de heuvel zelf zou er plaats geweest zijn voor winkels, horecazaken, hotelaccommodatie en parking. Het megaproject zou in totaal 70 miljoen euro kosten. De skiberg naast de zwemvijver was op dat moment het grote gespreksonderwerp in de regio.

Het ontwerp van de skiberg die zou worden ingeplant op de parking 2 en 3, vlak bij de grote vijver van De Lilse Bergen en de Strandweg.  

Het ontwerp van de skiberg die zou worden ingeplant op de parking 2 en 3, vlak bij de grote vijver van De Lilse Bergen en de Strandweg.  ©  Skimmo

Skimmo wilde in 2013 met de effectieve bouw beginnen, maar sindsdien is er nog geen spade in de grond gestoken. En het lijkt er niet op dat er ooit nog een skipiste verschijnt op het domein, dat intussen in handen is van het provinciebestuur van Antwerpen.

Parkings

“Het project is gelukkig van de baan omdat ook de bouwpromotor daarmee gestopt is”, vertelt Bart Verheyen, algemeen directeur van De Lilse Bergen. “Het project dateert van voor mijn aanstelling als directeur, maar is wel heel concreet geweest. De plannen zijn zelf op de toenmalige raad van bestuur besproken geweest. De skiheuvel zou worden ingeplant op onze parkings 2 en 3, vlak naast de Strandweg.”

Eind 2011 was er nog een grote projectvergadering in Lille waarbij twintig instanties en overheden werden uitgenodigd. Uiteindelijk daagden slechts zeven van de betrokken instanties op. Nadien bleef het vooral stil rond de skipiste al hield de projectontwikkelaar nog geruime tijd vol dat de skipistes effectief zouden worden gerealiseerd.

Bij de bekendmaking van de plannen in 2010 was er ook heel wat ongerustheid bij de personeelsleden van De Lilse Bergen. Zij vreesden vooral dat de draagkracht van het domein zou worden overschreden en de toekomst op het spel stond.

Bart Verheyen, directeur van De Lilse Bergen 

Bart Verheyen, directeur van De Lilse Bergen © Bart Van den Langenbergh

“Er waren nog twee andere bezorgdheden”, legt Bart Verheyen uit. “Vanuit de camping en het domein zou je uitkijken op een hoge berg die dan ook nog eens veel zon zou wegnemen. Er zou met de skipistes ook geen parking meer overblijven voor het domein zelf.”

Grote diepvries

De nieuwe skipiste zou jaarlijks 300.000 bezoekers aantrekken. Aanvankelijk was het de bedoeling om de Strandweg, de toegangsweg naar De Lilse Bergen, te verleggen naar de E34, maar die optie werd ook al snel verlaten.

“Het grootste argument om de skipiste te bouwen, was om De Lilse Bergen een winterinvulling te geven. Maar er is hier geen nood om in de winter een overdekt aanbod te voorzien”, legt Bart Verheyen uit. “In de winter leggen we samen met de horecapartner de nadruk vooral op fietsen en wandelen. Skiën hoort daar niet bij. Je kan je ook afvragen wat zo’n overdekte skipiste, wat eigenlijk een grote diepvries is, zou kosten met de huidige energieprijzen.”

Een frisse duik op De Lilse Bergen in de zomer blijft belangrijker dan indoor skiën op het domein.

Een frisse duik op De Lilse Bergen in de zomer blijft belangrijker dan indoor skiën op het domein. © Bart Van den Langenbergh

Intussen is het gemeentebestuur van Lille eigenaar van de gronden van De Lilse Bergen. Huidig burgemeester Marleen Peeters (N-VA) ziet helemaal geen meerwaarde in een skipiste op het domein. “Je moet vooral inzetten op de sterkte van De Lilse Bergen. Dat zijn dagtoeristen en campingbezoekers rond de waterplas. Op het Zilvermeer in Mol staat er toch ook geen skiberg”, vertelt Marleen Peeters. “Ik dacht dat we misschien bij het begin van deze legislatuur daar opnieuw iets van zouden horen, maar op een bepaald moment is dat project helemaal stilgevallen.”

Burgemeester Marleen Peeters (vooraan) test samen met gedeputeerde Mireille Colson en directeur Bart Verheyen een nieuw speeltuig uit op De Lilse Bergen. 

Burgemeester Marleen Peeters (vooraan) test samen met gedeputeerde Mireille Colson en directeur Bart Verheyen een nieuw speeltuig uit op De Lilse Bergen. © Bart Van den Langenbergh

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio