Amper een week geleden was er nog een vechtpartij op klaarlichte dag, vlak aan de Grote Markt. 

Amper een week geleden was er nog een vechtpartij op klaarlichte dag, vlak aan de Grote Markt. © RR

Rellen in Turnhout krijgen politiek staartje: “Burgemeester, schrijf meer plaatsverboden uit”

Turnhout -

Aan fuifzaal Futur in Turnhout raakten recent drie agenten gewond en zo ongeveer elk weekend zijn er wel incidenten ver na middernacht op de Grote Markt. De oppositie legde op de gemeenteraad de meerderheid het vuur aan de schenen over het onderwerp. Een vervroegd sluitingsuur ligt op tafel.

Wouter Adriaensen

“Wat wordt er vanuit de stad ondernomen om het aantal vechtpartijen te verminderen?” De vraag van Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) liet aan duidelijkheid weinig te wensen over. “En waarom vindt de burgemeester het een goed idee om een grotere tijdspanne te voorzien tussen het sluitingsuur en de eerste bussen om 6u, wat zou kunnen leiden tot meer problemen?”

Bart Voordeckers (Open Vld) wees erop dat de gewelddadige incidenten geen fraaie reclame zijn voor Turnhou: “Het is onaanvaardbaar dat inwoners en bezoekers bepaalde delen van onze stad bewust vermijden omdat ze er zich onveilig voelen. Denkt de burgemeester dat de nieuwe overlastcel deze problematiek adequater kan aanpakken?”

Vervroegd sluitingsuur

Volgens schepen voor Jeugd Jan Van Otten (Vooruit) zijn er al maatregelen genomen aan de Futur. “Er hangen camera’s aan de ingang en een telcamera zorgt ervoor dat de maximumcapaciteit van 955 personen niet overschreden wordt. Het evenement in het weekend van 11 juni, toen het incident met de politie plaatsvond, was een last minute aanvraag. Maar we zagen geen tekenen waarom het niet kon plaatsvinden”, zegt Van Otten.

Paul Van Miert wees erop dat het onderzoek naar het incident nog lopende is. “Maar we weten wie de betrokkenen zijn.” Daarna verdedigde hij zijn voorstel om de cafés om 4u in plaats van om 5u te sluiten. “Er zijn altijd moeilijkheden op hetzelfde tijdstip aan dezelfde twee cafés, omdat de rest dan al gesloten is. Ik verwijt de uitbaters voor alle duidelijkheid niets. Maar het is maatschappelijk onverantwoord om zoveel energie in zo’n kleine groep te steken.”

De burgemeester heeft twee plaatsverboden klaarliggen. Maar dat bleek onvoldoende voor Vlaams Belang. “Als het inderdaad zo’n kleine groep is, schrijf dan gewoon nog meer plaatsverboden uit”, riep Van Lommel Van Miert op tot meer daadkracht.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio