© Robin Fasseur

“Protest voor de boer én de burger”: tractors verzamelen op snelwegbruggen voor vreedzame actie

Vlaamse landbouwers hielden woensdagavond een vreedzaam protest op bruggen over snelwegen. Zo wilden ze niet alleen minister Zuhal Demir (N-VA), maar ook de consument wakkerschudden. Ze benadrukken dat in het kader van het nieuwe stikstofbeleid, voedsel duurder en schaarser zal worden.

Britt Peeters

Eén ding was zeker: het zou geen protest worden zoals in Nederland, waar er weinig vreedzaam is aan de acties. “Maar we willen met onze actie onze collega-landbouwers in Nederland wel steunen. Op onze manier”, zegt ­Danny Hereijgers van Stuurgroep Turnhouts Vennengebied.

Dat de actie van woensdagavond is ontstaan in dat beruchte Vennengebied, is niet verwonderlijk. De boeren daar zijn het zwaarst getroffen door het geplande stikstofbeleid. “De actie was geen idee van de Stuurgroep, maar van enkele boeren die mee zijn gaan protesteren in Stroe in Nederland. Al snel konden we op steun uit heel Vlaanderen rekenen.”

LEES OOK. Minister Brouns omsingeld door bezorgde boeren: “Vlaanderen is een zakdoek groot en daar willen we veel op doen”

 ©  Robin Fasseur

De Kempense boeren trokken in kleine groepjes met tractoren en met spandoeken naar bruggen over de E34 en de E19. De rest van Vlaanderen volgde hun voorbeeld. De boeren uit het Turnhoutse Vennengebied kwamen eerst samen aan het gemeentehuis van Ravels, een van de gemeenten die gekenmerkt is door landbouw en waar veel inwoners zich grote zorgen maken.

Opvallend veel jonge mensen

Opvallend: aan het gemeentehuis waren ook veel jonge mensen te vinden, ook uitgerust in zwarte T-shirt met slogans om de boeren te steunen. “Mijn ouders hebben een melkvee- en kalverbedrijf. Ik zou er graag mee instappen, maar weet niet meer of dat nog haalbaar is”, vertelt de 16-jarige Britt. Of haar generatie de ernst van de zaak begrijpt, betwijfelt ze.

“Nochtans is het niet moeilijk. Op deze manier wordt het vers voedsel in de winkel een pak duurder, dus ook mensen zonder achtergrond in landbouw zouden de ernst moeten inzien”, zegt ze.

“We hebben echt schrik voor onze toekomst. Ook over de manier waarop de landbouw in de kijker wordt gezet. Neem nu de protesten in Nederland, dat is bijna relschoppen. In zo’n daglicht willen wij niet staan, dat is niet de juiste manier”, zegt ook de 18-jarige Emma.

 ©  Robin Fasseur

Kleine groepjes

Danny Hereijgers vult aan: “We kiezen er bewust voor om in kleine groepjes naar de bruggen te rijden. We hinderen het verkeer niet, en houden ons kalm. Niemand heeft er baat bij als we op dezelfde manier gaan protesteren zoals in Nederland.” De man is een boerenzoon en heeft veel ervaring in de sector: hij werkte onder andere in rundveegenetica, in de land- en tuinbouwsector en bij een loonwerkbedrijf. Het stikstofdossier kent hij tot in de puntjes.

“Ik heb veel contacten opgebouwd, en weet hoe pijnlijk de hele kwestie bij de landbouwers ligt. De boodschap die we vandaag willen duidelijk maken, is dat niet alleen de boeren maar ook de consument slachtoffer zal worden van dit stikstofbeleid. De Belgische landbouw heeft één van de strengste wetten qua voedselveiligheid wereldwijd. Mensen moeten beseffen dat binnenkort de deuren wagenwijd open worden gezet voor voedsel van mindere kwaliteit, terwijl de prijs omhoog zal gaan. Met de huidige inflatie denk ik niet dat er iemand op nog hogere voedselprijzen zit te wachten. Minister Demir geeft er een draai aan, maar wij hebben met de stuurgroep al dikwijls bewezen dat er fouten staan in het stikstofdossier. Maar ze blijft haar kop op een ondemocratische manier in het zand steken. Er moet een correct akkoord komen, in het belang van de boer én de burger”, zegt hij. Hij benadrukt dat de kwestie enorm hard leeft op het platteland, maar dat de grootsteden nog moeten volgen.

“In de stad begrijpen ze niet waarom wij protesteren. Ze denken dat vlees, melk, fruit en groenten uit het niets in de winkelrekken ligt. Je wil niet weten hoeveel kleuters en jonge kinderen mijn boerderij komen bezoeken en niet beseffen dat melk van de koe komt”, zucht ook landbouwer Karel. Hij stoort zich ook aan de manier waarop de kwestie in de media komt.

“Als we aan het woord komen, is het steeds eenzijdig, en ongenuanceerd. En ondertussen speelt minister Demir steeds hetzelfde cassettebandje af. Ook de laatste keer toen ze in Merksplas op bezoek kwam, werd nog maar eens duidelijk dat ze niet op onze vragen kan antwoorden. Triestig vind ik dat. Met de nulbemesting in het vizier, kunnen wij toch onmogelijk onze job nog uitoefenen? Ze zet alles op slot voor ons.”

Met uitsterven bedreigd

Het vreedzame protest kwam er en was een succes: op alle vrijwel alle bruggen van de E34, van Arendonk tot Zoersel, stonden tractoren en boeren. Zelf waren ze stil, al konden ze wel rekenen op getoeter van de auto’s die onder hen passeerden. Ook langs de kant van de weg, in Ravels en Arendonk, waren verschillende zwarte vlaggen te zien. De lokale politie was ter plaatse aan de bruggen, maar greep niet in omdat de tractoren de op- en afritten niet versperden.

“Landbouw zal uitsterven, in de toekomst zullen we naar een museum moeten om een boer te zien”, besluit Danny. “De boeren doen al jarenlang inspanningen, maar plots veranderen de spelregels. Dat is puur pestgedrag, met grote gevolgen.”

LEES OOK. Hoe het Nederlandse boerenprotest helemaal uit de hand loopt: “Laat Den Haag maar branden”

 ©  Robin Fasseur

© RTV

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER