© RTV

DAF Trucks Vlaanderen uitgeroepen tot ‘Happiest Place to Bike’

Oevel -

Een vrachtwagenfabriek die wordt uitgeroepen tot de leukste plek om te fietsen? Toch is DAF Trucks Vlaanderen gekroond tot ‘The Happiest Place to Bike’. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) overhandigde het bijhorende certificaat vandaag aan de cabine- en assenfabriek uit Oevel (Westerlo). “Op het gebied van fietsstimulering neemt DAF een voortrekkersrol”, aldus de minister. “Van de bijna drieduizend medewerkers doen er al bijna duizend mee aan het fietsenleaseplan.”

Marc Helsen

“Bedrijven als DAF Trucks stimuleren werknemers om de auto te laten staan”, zo verschafte minister Peeters uitleg. Dat kun je wel zeggen. Alles samen legde het DAF-personeel dat in het programma van Cyclis Bike Lease stapte in de voorbije maand mei 260.000 km af om van en naar het werk te rijden. Meer dan zesmaal de wereld rond.

Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt en 1.500 bedrijven deden mee. “DAF Trucks Vlaanderen moedigt werknemers dan ook actief aan om per fiets naar het werk te komen”, zegt Claire Meuws, HR-directeur van de Vlaamse DAF-fabriek. In de fabriek – onlangs nog uitgebreid met gloednieuwe faciliteiten voor de productie van een geheel nieuwe generatie trucks – worden dagelijks zo’n 250 cabines en assensets geproduceerd.

Al 1.700 fietsen geleverd

Van de bijna drieduizend medewerkers doen er ondertussen een kleine duizend mee aan het fietsenleaseplan. Zij profiteren van aantrekkelijke fiscale voordelen, ontvangen van DAF een fietsvergoeding van 24 cent per kilometer én kunnen tegen sterk gereduceerde prijzen een fiets aanschaffen. In het contract zitten ook gratis onderhoud bij een lokale fietshandelaar en pechverhelping onderweg. Dat het project bij DAF aanslaat, bewijst het feit dat Cyclis Bike Lease sinds 2018 al 1.700 leasefietsen leverde bij werknemers van de fabriek. Werknemers kunnen een fiets kiezen die bij hen past: een stadsfiets, mountainbike, koersfiets, speedpedelec,...

Claire Meuws: “In onze grote fietsenstalling kunnen elektrische fietsen worden opgeladen. Ook wie wat verder woont, kan dus op de fiets naar DAF. De titel ‘The Happiest Place to Bike’ is een geweldige opsteker voor het bedrijf én mijn fietsende collega’s. Ik hoop dat het een aanmoediging is voor de collega’s die nog niet op de fiets naar hun werk komen.”

DAF-directeur Stijn Van Eycken is er daar één van: “Mijn agenda ziet er te onregelmatig uit om zelf met de fiets te komen, ik weet vaak niet of ik dezelfde dag nog naar Eindhoven moet of niet, maar het is sowieso een mooi resultaat voor DAF. Aansluitend zie je dat de (lokale) overheden hiermee ook gestimuleerd worden om meer te doen rond fietsveiligheid. Zo kregen we al betere aansluitingen en verlichting tussen de kanaaldijk en de DAF-site en ook het gevaarlijke oversteekpunt na de fly-over werd aangepakt.”

Fietsvriendelijk beleid

Illustratief voor de ambitie van DAF Trucks Vlaanderen, is dat de autobouwer ook hoofdsponsor is van de ‘Ik fiets naar het werk’-dag. Dit initiatief van Cyclis Bike Lease wordt actief ondersteund door de Vlaamse overheid. Roel Gielen, van Cyclis Bike Lease: “We organiseren de jaarlijkse, nationale ‘Ik fiets naar het werk’-dag’ om één etmaal lang zo veel mogelijk mensen naar het werk te laten fietsen. Cyclis wil met initiatieven als deze bedrijven warm maken voor een fietsvriendelijk beleid.”

Dat is allemaal gesneden brood voor minister Peeters: “Dit certificaat past in ons beleidsterrein. We willen het aandeel van de fiets in de functionele verplaatsingen in Vlaanderen doen stijgen tot 20% tegen ten laatste 2025. Nu zitten we op 16%. Zeker wat betreft het woon-werkverkeer zien we nog heel wat kansen. Daarom investeren we ook volop in veilige en comfortabele fietspaden en fietssnelwegen. Zo kunnen we de drukte op onze wegen verminderen en tegelijk de CO2-uitstoot verlagen, want onze mobiliteit zorgt voor 36% van de totale verkeersuitstoot in Vlaanderen. Ik hoop dus dat ook dat andere bedrijven het voorbeeld van DAF volgen.”

De Vlaamse overheid investeert in 2022 zo’n 560 miljoen euro in het fietsveilig maken van het gewest: 300 miljoen in fietsinfrastructuur, wegwerken van ‘moordstrookjes’ en meer fietsveilige kruispunten en nog eens 260 miljoen in het wegwerken gevaarlijke verkeerspunten voor fietsers.

MEER OVER Bedrijven Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio