De Hondsbossen in Sint-Katelijne-Waver. 

De Hondsbossen in Sint-Katelijne-Waver. © Dirk Vertommen

Sint-Katelijne-Waver scoort niet goed op bosrapport van Groen, maar gemeentebestuur wil daar iets aan doen

Sint-Katelijne-Waver -

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver wil de komende jaren duizenden vierkante meter bos aanplanten. Dat antwoordde schepen van Omgevingsbeleid Bart De Boeck (N-VA) op een vraag van Groen-gemeenteraadslid Kris Hapers tijdens de laatste gemeenteraad. Volgens Hapers doet Katelijne het slecht wat de hoeveelheid bossen in de gemeente betreft.

Stijn Van de Sande

“Uit het bosrapport van Groen, dat werd opgemaakt op basis van de bosinventaris van het Agentschap Natuur en Bos, blijkt dat Sint-Katelijne-Waver voor 3% uit bos bestaat”, zegt Kris Hapers, die tijdens de gemeenteraad wilde weten wat het gemeentebestuur wil doen om het aantal bossen op te trekken. “Want daarmee staan we op de 220ste plaats op een totaal van 300 Vlaamse gemeenten. In de provincie Antwerpen staan we 63ste op een totaal van 69 gemeenten. Op het vlak van ontbossing doen we het jammer genoeg beter: 53ste van de 76.”

Volgens schepen van Omgevingsbeleid Bart De Boeck werd er vorig jaar al heel wat extra bos aangeplant en werden die bijkomende bomen nog niet mee opgenomen in het bosrapport. “Aan Veiling-Zuid kwam er in 2021 ruim 42.000 vierkante meter bos bij”, vertelt hij. “Aan de Muilshoek werd er dan weer meer dan 11.000 vierkante meter bos gerealiseerd en ook aan de R6 kwam er ruim 3.000 vierkante meter bij. Al ging het daar wel om een compensatie van eerder gekapte bomen.”

Blijven aanplanten

Het gemeentebestuur wil naar eigen zeggen ook de volgende jaren bos blijven aanplanten. “Er zijn verschillende plaatsen waar we extra groen willen creëren”, zegt De Boeck. “Zo wordt er een natuurbehoudsplan opgemaakt voor het gebied langs de R6. Ook op de begraafplaatsen willen we extra groen aanplanten, en er zijn natuurlijk nog de geboortebossen. Daarnaast willen we bomen vaker gebruiken als landschapselementen en engageren we ons om tegen 2030 per inwoner een extra boom te planten.”

De komende tijd wordt er ook wel bos gekapt in Sint-Katelijne-Waver. “Voor de aanleg van een nieuw kunstgrasveld voor voetbalclub KSK Wavria moet er 1.200 vierkante meter gekapt worden, maar dat wordt in de onmiddellijke omgeving gecompenseerd”, aldus de schepen. “Voor de realisatie van een fietspad langs de R6 verdwijnt er ook 420 vierkante meter, maar ook dat wordt ruimschoots goedgemaakt. In de directe omgeving wordt er maar liefst 6.000 vierkante meter aangeplant.”

“De hoeveelheid bossen en groen in onze gemeente is een belangrijk thema dat ons allemaal aangaat”, zegt De Boeck. “Daarom willen we zo veel mogelijke groenzones aanbieden. Voor iedere inwoner een groene long op 1 kilometer van zijn woning, dat moet onze ambitie zijn.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio