Lisa van Rossem en haar broer Joris bereiden zich in oktober 2016 voor op de Nacht van Vosselaar. Het optreden was het begin van een grote carrière voor Joris alias Metejoor. 

Lisa van Rossem en haar broer Joris bereiden zich in oktober 2016 voor op de Nacht van Vosselaar. Het optreden was het begin van een grote carrière voor Joris alias Metejoor. © bvdl

Het sprookje van Metejoor: hoe bewegingscoach uitgroeide tot Vlaams popidool

Vosselaar -

Joris van Rossem (31) was in 2016 vooral een gemotiveerde sport- en bewegingscoach, tot hij datzelfde jaar met zijn jongere zus Lisa het podium deelde in hun dorp Vosselaar. Het hek was meteen van de dam en het succes lachte de immer vriendelijke zanger alleen maar toe. Onder de naam Metejoor maakte hij een droom in de showbusiness helemaal waar, met als - voorlopig - ultieme bekroning drie MIA’s in mei van dit jaar.

Bart Van den Langenbergh

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Bart Van den Langenbergh (48)

Werkt sinds 1997 voor GVA 

bart.van.den.langenbergh@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Vosselaar? Volg onze Facebookpagina Gazet van Vosselaar.

Voor de eerste keer staat de Vosselaarse Lisa van Rossem, bekend van ‘The Voice’, vrijdag op het podium met haar twee jaar oudere broer Joris. Want wat blijkt? Joris kan ook aardig zingen. De inleiding van het artikel dat we op 4 oktober 2016 in Gazet van Antwerpen publiceerden, sprak toen al boekdelen. Ruim vijf jaar later is Joris van Rossem een grote ster in Vlaanderen geworden onder zijn alias Metejoor.

In 2016 was het zijn zus jongere zus Lisa die eerst volop in de schijnwerpers stond door haar deelname aan The Voice van Vlaanderen. In mei van dat jaar zaten supporters van Lisa in het cultureel centrum Reynaert in Vosselaar op uitnodiging van het gemeentelijk feestcomité en de jeugdraad op een groot scherm te kijken hoe Lisa van Rossem het er van afbracht in de liveshow van The Voice. En haar broer Joris, toen 25 jaar, zat toen uiteraard op de eerste rij.

“Lisa beseft dat The Voice een unieke kans is die ze met beide handen moet grijpen. Niet iedereen heeft het geluk om te kunnen werken met zulke professionele begeleiders”, zei Joris toen met veel bewondering over het avontuur van zijn zus.

De leerlingen van het vierde leerjaar van de basisschool Heilig Graf, het gemeentelijk feestcomité en broer Joris van Rossem (midden) supporterden in 2016 voor het Vosselaarse zangtalent Lisa.

De leerlingen van het vierde leerjaar van de basisschool Heilig Graf, het gemeentelijk feestcomité en broer Joris van Rossem (midden) supporterden in 2016 voor het Vosselaarse zangtalent Lisa. © Bart Van den Langenbergh

Joris van Rossem was in 2015 aan het sportcentrum Diepvenneke in Vosselaar nog aan de slag als bewegingscoach.

Joris van Rossem was in 2015 aan het sportcentrum Diepvenneke in Vosselaar nog aan de slag als bewegingscoach. © Bart Van den Langenbergh

Lisa presteerde prima, maar werd toch nog onverwacht uit de wedstrijd gekegeld. Ze sleepte nadien nog een platencontract in de wacht, maar het was haar broer Joris die sinds eind 2016 meer en meer zelf in de belangstelling kwam te staan. Dat gebeurde eerst naar aanleiding van de Nacht van Vosselaar in de gemeentehal, waar hij voor het eerst met haar op het podium ging staan.

Indrukwekkend optreden

“Het gemeentelijk feestcomité heeft met een zwans gevraagd of we samen zouden optreden”, vertelde Joris van Rossem. “Eigenlijk ben ik al van kleins af met muziek bezig, maar in tegenstelling tot Lisa durfde ik nooit op te treden. Ik focuste me vooral op de sport, terwijl het voor Lisa duidelijk was dat ze in de muziekwereld zou stappen. Onlangs hebben we samen het liedje Photograph van Ed Sheeran opgenomen. De reacties bij enkele topmuzikanten waren heel goed.”

Lisa van Rossem en haar broer Joris bereiden zich in oktober 2016 voor op de Nacht van Vosselaar. Het optreden was het begin van een grote carrière voor Joris alias Metejoor.

Lisa van Rossem en haar broer Joris bereiden zich in oktober 2016 voor op de Nacht van Vosselaar. Het optreden was het begin van een grote carrière voor Joris alias Metejoor. © Bart Van den Langenbergh

Het optreden van Lisa en Joris in eigen dorp sloeg in als een bom. Of toepasselijker: als een meteoor. Dat vond ook artiest en producer Hans Francken van de PopVilla in Essen. Lisa had haar broer eerder al naar de muziekstudio meegenomen, waar hij meteen indruk maakte. “Hans Francken vond dat mijn stem insloeg als een meteoor”, legde de zanger uit vanwaar hij de mosterd haalde voor zijn artiestennaam.

“Ik sta eigenlijk niet graag in het middelpunt van de belangstelling, zeker niet alleen. Ik hou ervan om mensen samen te brengen en zelf omringd te zijn door vele mensen. Dat kan je ook omschrijven door ‘Metdejoris’. Zo kwamen we uiteindelijk tot de naam Metejoor.”

Het Vosselaarse zangtalent Metejoor sleepte op 30 april liefst drie MIA’s in de wacht: heel straf! 

Het Vosselaarse zangtalent Metejoor sleepte op 30 april liefst drie MIA’s in de wacht: heel straf! ©  BELGA

Miniconcert

In mei 2017 lanceerde Metejoor met Ik hou van jou zijn eerste aanstekelijk en zwoele single. De Cubaan Daniel Lopez Montejo, die in 2013 ook al aan The Voice deelnam, maakt in het nummer de cocktail compleet met wat Spaanse rap.

Vosselaarse fans konden in september 2017 genieten van een miniconcert van Metejoor.

Vosselaarse fans konden in september 2017 genieten van een miniconcert van Metejoor. © Bart Van den Langenbergh

Enkele jonge fans omringen na het miniconcert het hitwonder Metejoor uit Vosselaar.

Enkele jonge fans omringen na het miniconcert het hitwonder Metejoor uit Vosselaar. © Bart Van den Langenbergh

Het optreden van Metejoor in oktober 2017 tijdens de Nacht van Vosselaar was opnieuw een groot succes.

Het optreden van Metejoor in oktober 2017 tijdens de Nacht van Vosselaar was opnieuw een groot succes. © Steven Riemis

Sindsdien scheert Metejoor door het Vlaamse muzieklandschap als een komeet. Tussendoor daagde hij zijn fans uit door opdrachten te laten uitvoeren en zelf was hij ook niet te beroerd om enkele opdrachten uit te voeren. Als beloning trakteerde hij zijn fans in september 2017 op een exclusief miniconcert in Vosselaar. Een maand later stond hij al als hoofdact op de Nacht van Vosselaar.

MIA’s

De succesvolle singles bleven zich de jaren nadien alleen maar opstapelen. Met 1 op een miljoen, een duet met Babet, scoorde hij zijn eerste nummer 1-hit en bereikte hij ook het Nederlandse publiek. Er volgde met Rendez-vous nog een nummer 1-notering.

Metejoor besliste in 2021 om zijn job als sportleerkracht, opvoeder en leerlingenbegeleider op te geven om zich definitief toe te spitsen op zijn muzikale carrière. Op 30 april van dit jaar stal de Kempenaar helemaal de show toen hij, net als superster Angèle, maar liefst drie Music Industry Awards (MIA’s) in ontvangst mocht nemen.

Joris van Rossem, intussen 31 jaar, charmeerde ook nog tv-kijkend Vlaanderen met zijn optreden als coach in The Voice Kids. En zo is de cirkel al een beetje rond, al is het muzikale avontuur van Metejoor wellicht nog lang niet voorbij. Hoeveel straffer kan het nog worden?

Metejoor maakte ook indruk als coach bij The Voice Kids op VTM.

Metejoor maakte ook indruk als coach bij The Voice Kids op VTM. © vtm

metejoor.be

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio