De derby’s tussen Racing Mechelen en de beloften van KV Mechelen zijn voor de politie wedstrijden met een verhoogd veiligheidsrisico. 

De derby’s tussen Racing Mechelen en de beloften van KV Mechelen zijn voor de politie wedstrijden met een verhoogd veiligheidsrisico. ©  Marc Goyvaerts/GMAX Agency, Jeffrey Gaens

Bezoekende supporters mogen alleen met de bus naar derby’s tussen Racing Mechelen en beloften KV

Mechelen -

Bezoekende supporters mogen komend voetbalseizoen alleen met de bus naar de derby’s tussen Racing Mechelen en de beloften van KV Mechelen (U23). De politie beschouwt ze als wedstrijden met een verhoogd veiligheidsrisico. Het aantal bussen is ook beperkt.

Sven Van Haezendonck

Te voet, met de fiets of met de auto naar een Mechelse derby? Dat is tijdens het seizoen 2022-2023 uitgesloten, ook al liggen beide stadions op een goed een kilometer van elkaar. De Mechelse gemeenteraad heeft begin deze week de politieverordeningen voor beide clubs goedgekeurd.

De politie Mechelen-Willebroek heeft een ‘buscombiregeling’ uitgewerkt voor bezoekende fans. Daarmee willen de veiligheidsdiensten eventuele conflicten tussen beide clubs in de stad zo veel mogelijk uitsluiten.

De enige mogelijkheid om naar de wedstrijd te gaan, is met de bus. Groenwit mag voor een derby maximaal 22 bussen inzetten om naar Malinwa te trekken, van geelrode supporters kunnen er maximaal tien richting Racing Mechelen.

Loketten dicht

De politie ziet veel voordelen in zo’n combiregeling: bezoekende supporters gecontroleerd laten binnen- en buitenrijden, de mogelijkheden tot confrontatie verminderen en de onmiddellijke omgeving van de stadions zo veel mogelijk vrijwaren van vandalisme.

Voor Malinwa gelden tijdens de derby tegen Racing dezelfde maatregelen als bij wedstrijden tegen pakweg R. Antwerp FC, RSC Anderlecht, Club Brugge, R. Standard de Liège en Beerschot. In tweede amateurklasse bestempelt de lokale politie ook de wedstrijden van Racing tegen Lyra-Lierse, Sporting Hasselt, Turnhout en de beloften van Beerschot als risicowedstrijden. Wie voor de bus kiest, moet vooraf een ticket kopen, want tijdens de wedstrijden zelf blijven de loketten dicht.

Tijdens thuiswedstrijden is er in de omgeving van de voetbalstadions een perimeter, telkens vijf uur voor en na de match. Supporters met een stadionverbod zijn niet welkom. Bij KV Mechelen zijn er dat 27, bij Racing 22.

MEER OVER RC Mechelen

MEER VOETBALNIEUWS