© ATV

ANTWERPEN LIVE. Marc Van Ranst over stijgende coronacijfers: “Festivals zijn niet de grote motor van besmettingen, dat zijn wij allemaal”

De voorbije zeven dagen zijn er weer gemiddeld 101,1 covidpatiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er 32 procent meer dan een week eerder. Zullen die cijfers nog verder exploderen nu het festivalseizoen is begonnen? “Festivals zijn niet de grote motor van besmettingen, dat zijn wij allemaal”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

LEES OOK. Na tien dagen volgt de kater: Graspop blijkt bron van coronabesmettingen

Nadat enkele mensen op sociale media gewag maakten dat ze corona opliepen op het metalfestival Graspop, rijzen vragen over de gevolgen voor het verloop van het virus, nu nog een boel andere festivals voor de deur staan. “Festivals zijn heus niet de enige bron van besmettingen. Ook familiefeesten kunnen een epidemie aandrijven”, stipt Van Ranst aan.

De cijfers die plots de hoogte in schieten, zijn geen reden tot paniek volgens de viroloog. “Een alarmfase is niet aan de orde. Het aantal bedden op intensieve zorgen is nog onder de honderd, dat valt nog mee. Dat betekent dat er gemiddeld minder dan 1 patiënt per ziekenhuis op intensieve zorgen ligt omwille van corona. Dat is behapbaar”, stelt Van Ranst enigszins gerust.

Daarnaast zijn het nieuwe subvarianten van de omikron variant die zorgen voor stijgende besmettings- én ziekenhuiscijfers, maar de vaccins zijn daar nog niet aan aangepast. Wanneer die er dan wel komen, is nog niet duidelijk. “Je kan daar nog geen datum op plakken, want die moeten eerst worden goedgekeurd door het Europese geneesmiddelenagentschap EMA, maar die worden wel al volop geproduceerd door de verschillende firma’s. We verwachten dat dit zonder al te veel problemen zal gebeuren, en dan spreek je toch van het najaar”, zegt Van Ranst nog.

LEES OOK. Corona evolueert snel, de vaccins veel te traag: “We lopen achter de feiten aan”

Aangeboden door onze partners