Op de parking aan het OC en Aquamarijn in Kasterlee staan elk weekend drie gemeentelijke auto‘s geparkeerd. 

Op de parking aan het OC en Aquamarijn in Kasterlee staan elk weekend drie gemeentelijke auto‘s geparkeerd. © Groen Kasterlee

Groen vraagt gemeente om autodelen volop te promoten: “Er is nog geen aanbod aan deelauto’s”

Kasterlee -

Oppositiepartij Groen van Kasterlee pleitte op de gemeenteraad ervoor dat de gemeente werk zou maken van het promoten van particulier autodelen. “Er is zeker veel vraag naar deelauto’s, maar in Kasterlee is er geen aanbod”, zei raadslid Bart Sas (Groen).

Bart Van den Langenbergh

De partij Groen ziet veel mogelijkheden in een deelplatform als Cozywheels waar inwoners op een veilige manier kunnen laten gebruiken door buurtbewoners binnen een vaste deelgroep. “Volgens het het gemeentelijk klimaatactieplan telde Kasterlee in 2019 bijna 10.000 privé-wagens en is dit aantal nog steeds aan het stijgen“, aldus Bart Sas (Groen). “Omdat we een overgang willen naar een duurzame mobiliteit, met minder vervuilende uitstoot en meer plaats voor fietsers en voetgangers, is dit een trend die we absoluut moeten keren. Een deelauto vervangt in de praktijk vier tot vijftien particuliere auto‘s. Er is zeker vraag naar deelauto‘s maar momenteel is er geen aanbod in Kasterlee.”

Groen is ook voorstander van het delen van gemeentelijke dienstwagens buiten de kantooruren. “Het gaat dan bijvoorbeeld om de drie auto’s die het hele weekend tussen het OC van Kasterlee en het woonzorgcentrum Aquamarijn geparkeerd staan”, zei Bart Sas nog.

De meerderheid was er niet voor gewonnen om een apart deelplatform te gaan promoten. “We stappen wel mee in een project van de intercommunale IOK”, legt Ward Kennes (CD&V), burgemeester van Kasterlee, uit. “Dit betekent dat binnenkort zowel in Kasterlee, Lichtaart als in Tielen via IOK een deelwagen ter beschikking zal staan. De gemeenteraad van september of oktober zal dit nog moeten bekrachtigen.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio