© rtv

Springkastelen, slijmballen en een kermis: Bengelpop weet nog steeds hoe het 5.800 kinderen doet joelen van pret

Stel, je zit in het eerste of tweede leerjaar en het is een zonovergoten dinsdag in de laatste week van het schooljaar. Is er dan een betere manier om de dag te vullen dan tussen de acts, springkastelen en kermisattracties van Bengelpop in Balen? Natuurlijk niet. Zo dachten 6.500 bezoekers, van wie 5.800 kinderen, uit alle windstreken ook.

Alain van Veldhoven

“Het festival was binnen de 24u uitverkocht”, zegt organisator Raf Mertens. “Er stonden zelfs nog duizend kinderen op de wachtlijst.” De aanwezige bengels mogen zich dus gelukkig prijzen. Springkastelen in alle vormen en kleuren, steltlopers, buikdansers, grime-artiesten, een achtbaan, een spookhuis en nog te veel om op te noemen: de grote speeltuin van recreatiedomein Keiheuvel valt plots in het niets bij alle tijdelijke toevoegingen van Bengelpop. De kinderen weten niet waar eerst te beginnen. “Wij kunnen niet kiezen, want we hebben geen plannetje meegenomen”, zegt Liv uit de Sint-Jozefschool in Eblem (Ranst).

Juul, Finn, Antionne en Liv uit Emblem bij Lier laten de attracties even aan zich voorbijgaan en amuseren zich in de speeltuin. © Bert De Deken

“Tot nu toe hebben we alleen nog maar springkastelen gedaan”, valt haar klasgenootje Juul in.

“De spannendste attracties wil ik niet missen”, gaat Liv voort. “Het spookhuis hoort daar zeker bij, maar de wachtrij is nu veel te lang.”

Bengel, wat is dat?

Tot onze verbazing heeft Liv geen idee wat het woord ‘bengel’ betekent. Ze blijkt niet alleen. “Een kermis? Een champignon?” Andere kinderen gooien ons de meest vreemde antwoorden naar het hoofd. “Een bengel, dat is iemand die altijd blijft hangen”, weet Chloë (7) van basisschool Mozawiek uit Mol-Ezaart. Ze heeft net een drinkbeker gewonnen en heeft een lachebekje op een stokje gemaakt. Zo meteen gaat ze met haar vriendin Nel (8) slijm boetseren.

Chloë en Nel van basisschool Mozawiek uit Mol-Ezaart. ©  Bert De Deken

“Ah, kleine kinderen zoals wij bedoel je?”, verbaast Nel zich om de oplossing van ons raadsel. “Maar wij zijn helemaal niet klein.”

Ook Loise (7) van SBS Burgstraat in Geel heeft geen idee waarom het festival Bengelpop heet. Ze heeft met haar vriendinnen Ieda (6) en Anna-Louisa (7) een hoogteparcours afgelegd. De meisjes zijn fier op hun overwinning op zichzelf, maar willen het nog verder drijven. “Ik ga zo meteen even kijken hoe snel de drakenachtbaan precies gaat en dan willen we dat misschien proberen”, vertelt Anna-Louisa. “Het is wel druk bij die attractie. Dat is normaal, want mijn mama heeft gezegd dat er vandaag zesduizend mensen zijn.”

De mond van Loise valt open bij het horen van dat aantal, al laat ze zich niet ompraten. De draak is haar lievelingsattractie, druk of niet. Bovendien is het haar geluksdag. “In de krant staan, was altijd al mijn droom”, geeft ze ons voldaan mee.

Loise en Anna-Louisa van SBS Burgstraat uit Geel bewijzen zich op het hoogteparcours. ©  Bert De Deken

Ook Louis (7) en Torin (6) van De Stapsteen in Mol-Sluis beleven een geluksdag. Ze hebben net een gratis suikerspin ontvangen en maken plannen om aan de kamelenrace deel te nemen. “Gisteren was het mijn verjaardag”, vertelt Louis, “maar eigenlijk is het vandaag nog plezanter.”

Torin en Louis van basisschool Stapsteen uit Mol-Sluis verbroederen met hun suikerspinvrienden Beer en Andreano van De Meikever uit Dessel-Witgoor. © Bert De Deken 

Leerkrachtenpret

Iedere klas heeft zijn eigen methode om het festvalterrein te verkennen. Sommige werken met kleine groepjes van vaste partners, andere gaan voor meer vrijheid. Leerkrachten Marlies, Laurien en Sarah van de Klim-op in Mol-Ginderbuiten opteren die laatste tactiek. “We hebben eerst samen het terrein verkend en nu mogen ze vrij rondlopen”, vertelt Marlies. “Om het half uur moeten ze zich bij ons melden. Het is fantastisch om te zien hoe die kinderen zich amuseren. En voor de leerkrachten is het ook plezant, maar schrijf alsjeblieft niet op dat wij hier heel de dag op ons gat zitten. (lacht) Al is het wel zalig om te zien hoe de kinderen voor elkaar zorgen. Er lopen ook veel stewards rond en als er iemand verloren loopt, hebben ze een bandje aan met een nummer dat gelinkt is aan onze school. Het voelt hier heel veilig.”

Leerkrachten Marlies, Laurien en Sarah van Klim-op uit Mol-Ginderbuiten: “Schrijf alsjeblieft niet dat wij hier heel de dag op ons gat zitten!” ©  Bert De Deken

“Dit is ook een dag waarop de kinderen geen ruzie maken”, zegt leerkracht Sarah. “De kinderen gaan helemaal op in de spelletjes.”

Bye bye Bokrijk

Een van die innemende spelletjes is de buikdansworkshop van Bellydance by Johanna. De kinderen zijn zelfs door de reusachtige camera van onze fotograaf niet van de wijs te brengen. “Dansen werkt altijd”, zegt initiator Nina Swinnen fier. “Ook al zijn je concurrenten springkastelen en kermisattracties. Sommige kinderen kunnen het ook echt goed. Het is de eerste keer dat wij hier staan. Ik vind het zelf een fantastisch initiatief. Zeker als je ziet hoe enthousiast die kinderen hier, vaak met een geschminkt gezicht, rondlopen. Het is eens iets anders dan die typische schoolreis, zoals wij vroeger deden met een bezoek aan Bokrijk of zo.”

Nina Swinnen leert de kinderen de beginselen van het buikdansen. ©  Bert De Deken

Hier en daar lopen kinderen niet alleen geschminkt, maar ook met opvallende kapsels rond. Het blijken de kunstwerkjes van Coupe Du Compress. “Mensen denken dat het haarlak is, maar wij blazen gewoon lucht in de haren van de kinderen”, zegt Marieke terwijl ze samen met haar ‘klant’ in de spiegel naar een geslaagde creatie kijkt. “Het blijft er een paar uur in. Voor wie niet content is, valt dat dus wel mee.”

Marieke van Coupe Du Compress aan de slag met haar luchtblazer. ©  Bert De Deken

Ook Floo, Rens, Niko, Fee en Fien besteden hun tijd wijs. De leerlingen van De Puzzel uit Balen hebben elk een heerlijk blauw ijsje om af te koelen in hun mond. “De kermis is het leukste”, vinden ze. “Jammer genoeg is het zo druk dat we nog maar vier kermisattracties hebben kunnen doen. Straks gaan we zeker nog eens proberen, maar we vinden het zo tof dat we volgend jaar sowieso terugkomen.”

Fien (rechts) was de enige leerling op Bengelpop die ons kon vertellen wat een ‘bengel’ nu precies is. ©  Bert De Deken

Het is duidelijk dat de ene attractie al populairder is dan de andere. Als we op de wachtrijen afgaan, lijken de achtbaan en het ‘slijmmaken’ het populairst. Bij dat laatste maken kinderen een stressbal van scheerschuim, knutsellijm en lenzenvloeistof. Dat klinkt zo tof dat Jade (8) van de Sint-Hubertusschool in Niel er na een busrit van anderhalf uur de wachtrij graag bijneemt. “Nu ga ik mijn slijm met roze en gouden glitters versieren. Hoor: het knettert”, zegt ze fier als ze het slijm bij ons oor houdt.

Jade (rechts) stelt haar slijmbal samen met scheerschuim, lijm en lenzenvloeistof. De ‘slijmmaken’ is razend populair op Bengelpop. © Bert De Deken

Na een onderbreking van twee jaar blijkt er duidelijk geen sleet te zitten op de succesformule van Bengelpop. “Dat komt door onze fantastische ploeg van 150 vrijwilligers”, weet organisator Raf Mertens. “Gelukkig konden we de vaste ploeg bij elkaar houden. We hebben met 5.800 kinderen iets minder bezoekers dan de vorige editie. Nochtans waren binnen de 24 uur uitverkocht en stonden er nog duizend kinderen op de wachtlijst. Op vraag van de vrijwilligers hebben we bewust een limiet gezet. Wij zijn geen Zilvermeer. Het DNA van de Keiheuvel moet erin blijven. Het moet dus gemoedelijk en overzichtelijk blijven.”

De circusparade maakte voor het eerst haar intrede op Bengelpop. ©  Bert De Deken

“Nieuw dit jaar waren de circusparade, nieuwe springkastelen en meer workshops, zoals het slijmmaken. Volgens de richtlijnen van de overheid hebben we ook alle plastiek gebannen. We gebruiken nu herbruikbare bekers en drinkflessen. Een waarborg vragen, wilden we de kinderen niet aandoen, dus krijgen ze een Bengelpop-sticker als ze de bekers weer inleveren. Ik ben benieuwd hoeveel we er terugkrijgen. Het is in ieder geval een belangrijk signaal naar de toekomst.”

De drakenachtbaan was heel populair bij de kinderen. ©  Bert De Deken

Een springkasteel in de vorm van een maïsdoolhof, eentje waarbij je weggeknuppeld wordt of eentje zo groot als de Grote Markt van Antwerpen: op Bengelpop had je het allemaal. ©  Bert De Deken

MEER OVER Festivals

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio