De feiten speelden zich af in de Ridder Walter van Havrelaan. 

De feiten speelden zich af in de Ridder Walter van Havrelaan. © rr 

Schotenaar krijgt 6,5 jaar cel voor poging tot doodslag en vernieling van bus: “Ik laat me niet afrippen in mijn eigen living”

Schoten, Merksem -

Sven V. (41) uit Schoten is veroordeeld tot vijf jaar cel voor poging tot doodslag. Hij had twee jaar geleden een man met een machete gestoken tijdens een feestje bij hem thuis. In een tweede dossier kreeg hij achttien maanden cel, omdat hij het raam van een bus had vernield met een koevoet.

belga

In de nacht van 22 augustus 2020 werd de politie naar de Borkelstraat in Schoten geroepen, waar bewoners een zwaargewonde man op straat hadden aangetroffen. Zijn darmen puilden uit een diepe steekwonde in de zij. In kritieke toestand werd hij naar het ziekenhuis gebracht.

Het slachtoffer bleek op een feestje bij Sven V. te zijn geweest in de Ridder Walter van Havrelaan. Andere aanwezigen verklaarden dat een discussie was ontstaan over sigaretten die verdwenen waren. De beklaagde was naar zijn dj-booth gelopen waar hij een machete bewaarde en stak het slachtoffer ermee in de linkerzij.

Hierop vluchtte het slachtoffer naar buiten. Sven V. liep hem eerst nog achterna, maar keerde dan terug naar zijn appartement om de boel op te ruimen en om de machete in de tuin te verstoppen. Hij ging daarna terug naar buiten en riep naar de andere aanwezigen: “Ik zal ooit vrijkomen en dan maak ik ook de rest kapot. Ik laat me niet afrippen in mijn eigen living. Ik snij alle koppen eraf.” Bij zijn arrestatie vroeg hij of het slachtoffer nog leefde. “Ja? Spijtig. Ik ga hem kapot maken en er twintig jaar voor zitten.” De beklaagde bleek onder invloed van alcohol en cocaïne.

Sven V. ontkende de intentie om te doden, maar die vond de rechtbank zonder twijfel bewezen, gelet op de aard van het gebruikte wapen en de vitale plaats waar het slachtoffer werd gestoken. De beklaagde had hem ook achtervolgd en geroepen dat hij hem kapot ging maken.

Geen voorbedachtheid

De voorbedachtheid, die eveneens betwist werd, vond de rechtbank niet bewezen. “De dj-tafel stond in de onmiddellijke omgeving van de beklaagde en het slachtoffer, dus hij moest niet ver gaan om de machete te nemen. Het is ook niet ongeloofwaardig dat de beklaagde in een plotse opwelling had toegestoken”, leest het vonnis. De feiten werden daarom geherkwalificeerd naar poging doodslag.

De verdediging had ook aangevoerd dat het slachtoffer de feiten had uitgelokt. De beklaagde had die avond al twee aanvaringen met hem gehad op café. Het slachtoffer zou Sven V. ervan beschuldigd hebben zijn ex-vriendin te hebben ingepikt. Ook bij de beklaagde thuis zou het slachtoffer er terug over begonnen zijn en hem geprovoceerd hebben met verbale agressie en een stomp tegen de schouder. Hij had in een paniekreactie de machete genomen, aldus de verdediging. De rechtbank oordeelde echter dat er van uitlokking geen sprake was. Het slachtoffer en zijn moeder kregen bijna 22.000 euro aan schadevergoedingen toegekend.

Aanval met koevoet en voorhamer

Een tiental maanden na deze feiten deed er zich opnieuw een gewelddadig incident voor met de beklaagde. Op 16 juni 2021 had hij na een ongeval met een bus op de Bredabaan in Merksem het raam van de chauffeur kapot geslagen met een koevoet. Toen de koevoet in de bus viel, ging hij uit zijn wagen een voorhamer halen om het raam verder te slopen. Sven V. beweerde eerst dat hij na het ongeval braaf in zijn auto was blijven zitten, maar toen bleek dat de feiten volledig gefilmd waren door de dashcam, ging hij toch maar tot bekennen over. Over deze feiten werd dan ook geen betwisting gevoerd.

Vastgoed

Jobs in de regio