Artiest Smok (links) en Kris Gysels bij het recent geplaatste werk tussen de lokalen van de jeugddienst en het woonzorgcentrum Moretus. 

Artiest Smok (links) en Kris Gysels bij het recent geplaatste werk tussen de lokalen van de jeugddienst en het woonzorgcentrum Moretus. © rr

Tien trompe-l'oeils moeten Berchem verder op de kaart zetten als streetartdistrict

Berchem -

In Berchem zullen de komende maanden verschillende trompe-l'oeils verschijnen als streetart. In totaal gaat het om tien muren waarin telkens een optische illusie zal worden verwerkt. Het project kreeg de naam Fake Views en is een idee van districtsschepen van Streetart Kris Gysels (Open Vld).

Elien Van Wynsberghe

“Het idee voor dit project gaat eigenlijk al een hele tijd terug”, vertelt Kris Gysels. “Maar door corona was het op de lange baan geschoven.” Nu wordt de draad weer opgepikt. “Ik heb altijd een voorliefde gehad voor trompe-l’oeil”, licht hij het project toe. Trompe-l’oeil is een techniek in de beeldende kunst waarbij een optische illusie wordt gecreëerd. “Vaak gaat het om spielerei met de omgeving. Het leek me fijn om met dat gegeven aan de slag te gaan voor een reeks nieuwe streetart in Berchem. We zijn dan op zoek gegaan naar een aantal locaties en naar enkele artiesten die hieraan willen meewerken.”

De komende maanden zullen de eerste drie tot vier muren worden geplaatst. “De eerste muur komt in de Schaffenstraat, vlak bij de Saffierstraat en wordt gezet door Smok. Later dit jaar volgen er nog op de Grotesteenweg en op de Singel.”

Nadien zal er onder andere nog een trompe-l’oeil ter hoogte van bibliotheek De Poort worden gerealiseerd. In totaal moeten er tien van zulke muren in het district opduiken. “Daarmee willen we Berchem nog meer op de kaart zetten als hét streetartdistrict van Antwerpen”, aldus Gysels. “We willen streetart verder stimuleren en kunst in de openbare ruimte beschikbaar maken voor alle Berchemnaren om hen zo te verrassen en te inspireren.” Wanneer alle muren klaar zijn, zullen ze gebundeld worden in de Street Art Cities App.

Congolese artiest

En er is nog meer op til als het gaat over streetart in Berchem. “In september zal de Congolese kunstenares Prisca Takwey afzakken naar ons district om er in de Schelpstraat een muurschildering te realiseren in samenwerking met de buurt. Bedoeling is dat die muur in twee weken wordt afgewerkt”, legt Gysels uit. “Nadien willen we nog enkele landmarks proberen te zetten voor het einde van deze legislatuur.” Berchem schakelt dus een versnelling hoger om zijn naam als streetartdistrict eer aan te doen.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio