Kinderen verkleed als bijen bij speelplein Kriebels. 

Kinderen verkleed als bijen bij speelplein Kriebels. © Joren De Weerdt

500 schoolkinderen fietsen de Bijenfietsroute

Nijlen, Berlaar -

Door de gemeentes Nijlen en Berlaar loopt sinds kort de Bijenfietsroute, een tocht van ongeveer 25 kilometer in functie van het leven en laten van bijen. Dinsdag mochten alle vijfde- en zesdejaars van de basisscholen uit de beide gemeentes de route gaan inrijden. Onderweg waren er ook enkele workshops die verband hielden met het leven van de bij. De tocht kon op veel enthousiasme rekenen van de deelnemers.

Gino Van Looy

Meer dan 500 schoolkinderen konden onder stralend weer genieten van de fietstocht langs de landelijke wegen in Nijlen en Berlaar. Nijlens schepen van Milieu Tom Covens (CD&V) is blij met deze tocht. “We waren door de Week van de Bij gevraagd of wij dit jaar de Dag van de Bij wilden organiseren. Die vraag kwam onverwacht, zeker als je weet dat Gent onze voorganger was. We hebben dan besloten om samen te werken met Berlaar, die al het label van bijvriendelijke gemeente hadden. Aan deze dag is ook deze Bijenfietsroute verbonden. Normaal zouden de kinderen een maand geleden het startschot al gegeven hebben van deze tocht, maar omdat het toen zo’n slecht weer was, hebben we dat moeten uitstellen. Als gemeente proberen we met de ontharding in de scholen en het planten van bloemen mee te werken om de bijen gunstige leefomstandigheden te geven”, aldus Covens.

Kinderen arriveren bij aardbeienbedrijf Op’t Veld.

Kinderen arriveren bij aardbeienbedrijf Op’t Veld. © Joren De Weerdt

Uitleg over de bloemetjes en bijtjes. Boeiend is het zeker.

Uitleg over de bloemetjes en bijtjes. Boeiend is het zeker. © Joren De Weerdt

Verbetering zichtbaar

Ook Bruno Remaut van Week van de Bij is naar Nijlen afgezakt. “Ze hebben er hier een mooie tocht van gemaakt, ik ben aangenaam verrast”, zegt hij. “In de workshops die we voor de kinderen organiseren, proberen we het belang van de bij voor het ecosysteem te verduidelijken en ook hoe de kinderen zelf voor betere leefomstandigheden voor de bijen kunnen zorgen. Door de klimaatverandering is het belangrijk dat de bijen ook in de herfst nog bloeiende bloemen vinden, zoals klimop. Voedsel vinden is het allergrootste probleem voor de bij. Kinderen worden hier dan ook gestimuleerd om bloemen te planten. Maar ons verhaal is positief, de laatste vijf jaar is er al een grote verbetering zichtbaar.”

Eetbare bijen

En wat vinden de kinderen er zelf van? Bij aardbeienbedrijf Op ’t Veld in Bevel krijgen ze uitleg over de bijen en hoe belangrijk die zijn voor de natuur. Sofie Paulus (12) van GOEZO!Klokkenlaan vindt het interessant. “Ze leggen goed uit wat bijen doen met fruit en hoe belangrijk ze zijn, maar ook welke bloemen goed zijn voor bijen. Op school hadden we er al wel over geleerd, maar nu is de uitleg nog specifieker. Ook de fietstocht op zich is plezant: we zien veel mooie plekjes en dan zie je nog eens dat we de natuur moeten respecteren”, zegt ze. Ook de kinderen van BuBA de Regenboog amuseren zich. “Misschien zijn bijen wel een beetje eng, maar ze zijn ook nuttig”, zegt Lenzo. “Ken je trouwens de enige eetbare bij? Neen? Een aard-bei, hahaha.”

Sofie vindt het zeer interessant.

Sofie vindt het zeer interessant. © GIVL

In de Regenboog kennen ze eetbare bijen.

In de Regenboog kennen ze eetbare bijen. © GIVL

Plezant en leerrijk

De middagpauze houden de kinderen van de Berlaarse school De Lotusbloem in het Beekpark in Nijlen. Bente Vermeulen (11) en Enora Wyns (11) voeren bij speelplein Kriebels in Berlaar enkele opdrachten uit. “We moesten op foto’s raden of bijen blij of boos waren en waarom”, zegt Bente. “Dat lukte goed bij mij. We konden ons ook verkleden in bijen, dat was ook plezant. We mochten ook nog een zaadbloembol maken. Die moeten we dan in de tuin werpen, zodat er bloemen uitkomen waarvan de bijen kunnen eten.” Enora vult aan: “Dit is echt een heel leuke uitstap, we zien mooie plekjes en leren nog iets bij. Na vandaag is het echt wel duidelijk dat we bijen nodig hebben en dat we er voor moeten zorgen. Ik heb er ook geen schrik van, want bij mij in de buurt woont een imker. Ik zie dus veel bijen rondvliegen. Nu moeten we nog langs de stop in Bevel naar huis. Dat is ongeveer tien kilometer hiervandaan, maar ver is dat niet. Zeker niet op zo’n mooie dag.”

Uitleg over de zaadbloembollen.

Uitleg over de zaadbloembollen. © Joren De Weerdt

Bijen op tocht.

Bijen op tocht. © Joren De Weerdt

Enora en Bente in het Beekpark.

Enora en Bente in het Beekpark. © GIVL

www.weekvandebij.be

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio