Groot Puts Orkest treedt maar één keer op. 

Groot Puts Orkest treedt maar één keer op. © koen fasseur

100-koppig gelegenheidsorkest viert 775 Putte

Putte, Kapellen, Stabroek -

Het grensdorp viert zijn 775ste verjaardag met een groot volksfeest. Centrale plek is het Douaneplein pal op de Belgisch-Nederlandse grens. Het Groot Puts Orkest trekt hierbij veel aandacht, want het is speciaal voor deze gelegenheid samengesteld met muzikanten uit de drie Puttes.

Het grensdorp omvat niet enkel twee landen, maar ook twee provincies (Antwerpen en Noord-Brabant) en drie gemeentes. Dat zijn Kapellen, Stabroek en Woensdrecht. De gemeenteverjaardag wordt al een tijdje voorbereid door vrijwilligers uit de twee landen en drie gemeentes. Het gelegenheidsorkest dat bestaat uit ongeveer honderd leden valt wel het meest op.

Rob De Bruijn van de Nederlandse fanfare de Volharding: “Toen de viering van Putte 775 eraan kwam, namen we het initiatief om grensoverschrijdend een groot Puts orkest te maken. Muziek kent geen grenzen, verbindt mensen en zorgt voor feest en ambiance. We bezochten alle muziekverenigingen in Kapellen, Stabroek en Woensdrecht met de vraag om mee te werken aan dit eenmalige initiatief. De reacties vielen eerst druppelsgewijs binnen, maar daar kwam na enkele extra bezoekjes en gesprekken zienderogen verbetering in.”

In het Groot Puts Orkest zitten nu muzikanten van de Verbroedering Stabroek, de 34-ers uit Kapellen en de Volharding uit Nederlands Putte. “We legden ons voorstel ook voor aan tal van muzikanten uit andere verenigingen en lokale muziekbandjes. Zo groeide dit verjaardagsorkest tot een groep van ongeveer honderd”, vult Rob De Bruijn aan.

Eerlijkheidshalve geeft hij ook toe dat niet iedereen muzikant is met jaren ervaring op de teller. “We klopten ook aan bij de Putse basisschool Op Dreef. Pieter Vandermeir is niet enkel leraar in die Putse school, maar ook de dirigent van de Volharding. De oudste leerlingen en de school gingen in het begin van het schooljaar de uitdaging aan om tegen nu zaterdag 2 juli een blaasinstrument te kunnen bespelen. De kinderen moeten tegen dan minstens twee liedjes kunnen brengen”, geeft De Bruijn nog mee.

Honderd muzikanten samenbrengen met verschillende achtergrond en ervaring, die meestal gewend zijn aan hun dirigent is niet vanzelfsprekend. Dat weet ook Rob De Bruijn: “Klopt! Daarom kozen we Erwin Eestermans als dirigent. Deze ervaren musicus heeft al heel wat fanfares en orkesten in de regio gedirigeerd en is dus een bekende voor de meeste deelnemers.”

Het concert zonder grenzen vindt plaats op het Douaneplein op zaterdag 2 juli en duurt van 14u tot ongeveer 16u.

Erik Vandewalle

Vastgoed

Jobs in de regio