Louis Michez met de felbegeerde negende dan, die hij nog niet mag dragen, maar al wel trots toont in zijn uniform van Kukkiwon. 

Louis Michez met de felbegeerde negende dan, die hij nog niet mag dragen, maar al wel trots toont in zijn uniform van Kukkiwon. © JAA

Louis op de rooster gelegd in taekwondohoofdstad Kukkiwon: “Goede hoop op negende dan”

Wommelgem -

De kinderen krijgen dezer dagen allemaal hun rapport. Louis Michez (66) moet nog even geduld oefenen voor het zijne, maar de Wommelgemnaar heeft goede hoop dat het hem in de vorm van diploma met negen strepen in september zal opgestuurd worden. Samen met Deurnenaar Saïd Boucham (65), die andere grootmeester in taekwondo, mocht Louis onlangs examen afleggen in Zuid-Korea om dit voor ons land uiterst zeldzame niveau in de oosterse verdedigingssport te bereiken.

Jan Auman

Louis Michez mag de zwarte band, symbool voor de felbegeerde negende dan, nog niet dragen. Maar hij is zeker genoeg om hem al te tonen terwijl hij soepel enkele stijlfiguren demonstreert in het bloemenperk van sporthal Brieleke. Hij draagt een hagelwitte dobok met achteraan in koeien van letters Kukkiwon.

“Dat is het walhalla van onze sport, de bakermat van het taekwondo in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Het sportcentrum ligt bovenop een berg. Daar moet je naartoe als je de allerhoogste graad in onze sporttak wil behalen. Voor een jury van wereldvermaarde grootmeesters moet je daar tonen wat je in je mars hebt”, legt Louis uit.

Louis Michez (rechts) met zijn coach en echtgenote Vera Moens en die andere Antwerpse taekwondoklepper Saïd Boucham in Kukkiwon.

Louis Michez (rechts) met zijn coach en echtgenote Vera Moens en die andere Antwerpse taekwondoklepper Saïd Boucham in Kukkiwon. © RR

Achillespees

Terwijl hij het vertelt, raakt de gepensioneerde Wommelgemse gemeentearbeider opnieuw opgewonden. Hij weet als geen ander wat je allemaal moet doen om zover te geraken, letterlijk en figuurlijk. Om maar iets te zeggen: je moet na het verwerven van je achtste dan – op zich ook al een hoge onderscheiding – nog negen jaar wachten en al die tijd actief blijven.

Louis Michez moest niet kampen, maar eeuwenoude stijlfiguren uit de taekwondo-traditie demonstreren. “Ik moest in topvorm blijven, met dank aan kinesist Ralf Pasmans die me in de laatste rechte lijn naar het examen van een vervelende achillespeesblessure afhielp. Ook het toelichten van mijn palmares met verdiensten voor onze sport, weegt straks door bij het wikken en wegen van mijn kandidatuur”, vertelt Louis.

“Zowel Saïd, grondlegger van onze sport in België, als ik hielden een goed gevoel over aan ons grote eindexamen in Zuid-Korea, dat door corona ook nog enkele jaren was uitgesteld. Handen schudden met Lee Dong-Sup, de president van Kukkiwon, was een onvergetelijke ervaring.”

Louis aan het werk tijdens zijn grote examen in Seoul voor een strenge jury van grootmeesters in het taekwondo.

Louis aan het werk tijdens zijn grote examen in Seoul voor een strenge jury van grootmeesters in het taekwondo. © RR

Erkenning

En zo beleeft Louis Michez een ongekend boerenjaar. Zijn echtgenote, grote steun én coach Vera Moens (61) behaalde eerder zilver op het WK in het Zuid-Koreaanse Goyang. Van het BK keerde Chun Gun, de door Louis opgerichte taekwondoclub, terug met liefst elf gouden medailles.

“Straks die negende dan mogen omgorden, zou de kers op de taart zijn na het 52 jaar beoefenen van taekwondo. De 85 leden van onze club, van 6 tot 66 jaar oud, hebben me vorige week alvast verrast met een show uit respect voor m’n prestaties. Wanneer ik op jongere leeftijd naar de Verenigde Staten was verhuisd, had ik van taekwondo wellicht mijn beroep kunnen maken. Maar de kameraadschap binnen onze vereniging en de erkenning, onlangs ook nog door de gemeente, stemmen me diep gelukkig.”

Louis Michez met Lee Dong-Sup, de president van Kukkiwon, het wereldhoofdkwartier van taekwondo in Zuid-Korea,

Louis Michez met Lee Dong-Sup, de president van Kukkiwon, het wereldhoofdkwartier van taekwondo in Zuid-Korea, © RR

Oefenen tussen de wilde bloemen van vrijetijdscentrum Brielek in de heimat.

Oefenen tussen de wilde bloemen van vrijetijdscentrum Brielek in de heimat. © JAA

 

 © JAA

Met de andere examinandi en enkele Zuid-Koreaanse officials voor de inkom van Kukkiwon.

Met de andere examinandi en enkele Zuid-Koreaanse officials voor de inkom van Kukkiwon. © RR

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio