© ATV

Positieve resultaten na bomenonderzoek in de dreef van Moretus: “Meeste bomen in redelijk goede staat”

Boechout -

Na de eerste onderzoeken van de bomen in de dreef van Moretus van Boechout draaien de resultaten positief uit. “De belangrijkste conclusie is dat de meeste bomen in redelijk goede staat zijn”, vertelt milieuschepen Kris Swaegers (Groen).

Sinds eind 2021 zijn Boechout en Stichting Kempens Landschap de beheerders van de dreef omdat eigenaar en graaf Reynald Moretus de verantwoordelijkheid voor een veilige dreef met oude bomen te groot vond.

Meteen werd beslist om alle bomen grondig te onderzoeken. “Elke boom kreeg een gezondheidsfiche. De belangrijkste conclusie is dat de meeste bomen in redelijk goede conditie zijn. Voor sommige bomen is verder onderzoek nodig”, zegt Swaegers.

De kapel krijgt een restauratiebeurt.

De kapel krijgt een restauratiebeurt. © Filip Spoelders

Geen enkele boom vertoont een acuut risico of vormt een direct gevaar bij stormweer. Vier bomen zijn dood en worden tot op de kruin afgezaagd. De stammen blijven staan om de bomen in de omgeving te beschermen. Het landschap blijft ongeveer gelijk terwijl de bomen ook een natuurwaarde hebben. Eén boom krijgt een jutten jas om de bast te beschermen tegen zonnebrand.

Twintig bomen in de Holleweg en 31 in Lintacker willen experten verder onderzoeken. In het najaar volgt een definitief verslag van iedere boom. Ook de restauratie van de kapel in de dreef wordt voorbereid. (fisp)

Aangeboden door onze partners