© rr

Broers achter Merksems reisbureau veroordeeld voor mensensmokkel vanuit Suriname

Antwerpen -

Drie broers uit Brasschaat zijn veroordeeld tot acht, zes en vier jaar cel voor het organiseren van mensensmokkel via een reisbureau in Merksem. Ze kregen ook stevige boetes opgelegd.

Tijdens de behandeling van de rechtszaak tegen de broers Arthur, Iwan en Rinaldo N. en de andere mensen die volgens het onderzoek betrokken waren bij de mensensmokkel, had het parket geen fraai beeld opgehangen van Exann Travel Agency.

Vanuit het ondertussen verdwenen reisbureau op de hoek van de Bredabaan en de Ringlaan in Merksem werd volgens het parket op grote schaal mensensmokkel georganiseerd. “We zijn zeker van 56 slachtoffers, maar het zullen er meer geweest zijn”, aldus het Openbaar Ministerie (OM). De aanklager legde uit dat het reisbureau, geleid door Arthur N. (59), pakketten aanbood om mensen vanuit Suriname naar België te helpen. “Er waren verschillende formules die gebruikt werden om hier geregulariseerd te worden. Het reisbureau hielp met asielaanvragen, daarvoor werden valse arbeidsovereenkomsten en loonfiches opgesteld, of werd een gezinshereniging geënsceneerd. Soms was er een all-informule.”

In Antwerpen werden de Surinamers ondergebracht in verschillende huurappartementen. De slachtoffers, vaak mensen uit precaire middens, moesten volgens de aanklager stevig betalen. “Ze werden bovendien bedreigd en ondergingen alles uit angst. Ook de verhuurders van de panden in Antwerpen werden bedreigd”, zei hij. “Tegen een van die mensen zei Arthur N. dat hij ‘hem zou afslachten als een prooi’.”

Arthur N. (59) werd aanzien als de baas van de smokkelorganisatie, hij werd bovendien ook vervolgd voor de verkrachting van een slachtoffer. Ook zijn broer Iwan (56) werd vervolgd voor verkrachting. De twee kregen dan ook de zwaarste straffen, Arthur verdwijnt acht jaar achter de tralies, Iwan kreeg er zes. Ze worden ook tien jaar uit hun rechten ontzet. De andere verdachten in het dossier werden veroordeeld tot straffen van twee jaar met uitstel tot vier jaar effectief. Aan alle beklaagden werden boetes van tienduizenden euro’s opgelegd. (sare)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio