“Wij erkennen de goede intenties achter het initiatief, maar we zijn ontgoocheld over het totale gebrek aan participatie”, zegt buurtbewoner Kin-Chi Chow. 

“Wij erkennen de goede intenties achter het initiatief, maar we zijn ontgoocheld over het totale gebrek aan participatie”, zegt buurtbewoner Kin-Chi Chow. © Dirk Vertommen

Buurt protesteert tegen nieuwe straatnaam en verwijt stadsbestuur gebrek aan inspraak

Mechelen -

De gemeenteraad van Mechelen heeft maandagavond stevig gedebatteerd over het schrappen van de omstreden Van Kerckhovenstraat die een nieuwe naam krijgt. De bewoners tonen daar begrip voor, maar de nieuwe naam zien ze niet zitten. De buurt protesteert en verwijt het stadsbestuur een gebrek aan inspraak. Op voorstel van de oppositie engageert de stad zich wel om de bewoners te compenseren.

Sven Van Haezendonck

Mechelaar Willem Frans Van Kerckhoven (1853-1892) heeft allerminst een fraai palmares. Als Belgisch koloniaal soldaat is hij verantwoordelijk voor wreedheden en bloedige expedities. Toch heeft Mechelen ooit een straatnaam aan hem gewijd, maar daar wil de stad nu van af. Ze wil de straat omdopen tot Zusterkes der Armenstraat.

Dat is buiten de buurtbewoners gerekend. “Wij erkennen de goede intenties achter het initiatief, maar we zijn ontgoocheld over het totale gebrek aan participatie”, zegt buurtbewoner Kin-Chi Chow. Uit protest vormden ze de Van Kerckhovenstraat vorige week om tot ‘straat zonder naam’. “De stad zadelt ons op met een administratief fiasco en bijhorende kosten”, vertelt Chow.

Kardinaal Mercierplein

De principiële vaststelling van de wijziging van de straatnaam was maandagavond voer voor een stevig debat. “Hij stelde het Frans boven het Nederlands, het Nederlands was volgens hem niet geschikt als onderwijstaal. Hij was Kardinaal Mercier, naar wie een belangrijk plein in de stad is genoemd. Gaan we dit nu ook van naam veranderen collega’s?”

Dat is de vraag die gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA) zich stelde, en waarin hij werd bijgetreden door Frank Creyelman (Vlaams Belang) “Met de stijgende levensduurte zijn er andere prioriteiten”, zegt hij. Vooruit pleit al langer om de Van Kerckhovenstraat te hernoemen. “Deze man heeft bloed aan zijn handen”, stelt Thijs Verbeurgt.

“Het zegt al veel dat de nieuwe naam Zusterkens der Armenstraat tijdens de gemeenteraad al verschillende keren verkeerd werd uitgesproken”, zegt Kin-Chi Chow. 

“Het zegt al veel dat de nieuwe naam Zusterkens der Armenstraat tijdens de gemeenteraad al verschillende keren verkeerd werd uitgesproken”, zegt Kin-Chi Chow. ©  Dirk Vertommen

Opvallend is dat ook titelvoerend burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+) tussenkwam. Hij gaf aan zelf terughoudend te zijn om straatnamen aan te passen. “Maar zo’n straatnaam mogen we niet aanvaarden in onze stad. Frans Van Kerckhoven is een massamoordenaar”, vertelt het raadslid. Al geeft Somers wel ruiterlijk toe dat het bestuur een blauwtje heeft gelopen in het participatietraject met de bewoners. “Dat had beter gekund.”

Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van diversiteit, zegt dat er bij de communicatie naar de buurt iets is fout gelopen. Ze engageert zich om met de buurt in gesprek te gaan. “Na deze principiële vaststelling volgt er een openbaar onderzoek van dertig dagen. Bewoners kunnen hun bezwaren uiten”, zegt waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Alternatieven

Na een verhit en ellenlang debat vroeg Bart Somers uiteindelijk zelfs een schorsing van de gemeenteraad. Stefaan Deleus (CD&V) had een amendement ingediend. Daaruit neemt de meerderheid het engagement over om de buurtbewoners administratief en financieel te ondersteunen bij de naamwijziging.

Daarmee wordt een van de eisen van de buurt ingewilligd. “Maar onze belangrijkste eis blijft voorlopig onbeantwoord: de naamswijziging naar de Zusterkens der Armenstraat”, zegt Kin-Chi Chow. Hij stipt aan dat de nieuwe naam tijdens de gemeenteraad verschillende keren verkeerd werd uitgesproken. “Dat zegt veel. Ook in onze buurt ziet niemand de nieuwe naam zitten. Indien het participatietraject correct was georganiseerd, dan was deze nooit naar voren geschoven”, legt Chow uit. Wordt ongetwijfeld vervolgd. De buurt heeft zelf al alternatieven in gedachten. Onder andere de Margareta- en de Zegelstraat.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio