Agfa-Gevaert volledig plat door vakbondsactie: “Er zijn geen werkwilligen”

Mortsel -

Bij beeldvormingsgroep Agfa ligt dinsdag de productie stil door een stakingsactie. Volgens de vakbonden wordt de oproep opgevolgd door bijna alle werknemers, zowel arbeiders als bedienden. “We willen weten waar onze toekomst ligt”, klinkt het.

Jonas van Boxel

De vakbonden ACV en ABVV kondigden twee weken geleden aan het bedrijf volledig plat te willen leggen. “De vakbonden willen een waardige toekomst en zien enkel een management dat zonder overleg wild om zich heen gaat besparen, zelfs op de veiligheid. Het personeel is het grondig beu”, zeggen ze.

Dinsdagochtend plaatsten de bonden piketten bij de hoofdzetel van de groep in Mortsel. “Daar stonden 200 à 300 mensen om hun steun voor de actie te tonen”, zegt ACV-woordvoerder Peter Simons. “Er zijn eigenlijk geen werkwilligen vandaag, de staking wordt opgevolgd door zowel arbeiders als bedienden. Ook de sites in Westerlo en Edegem liggen plat.”

Enkele honderden werknemers stonden dinsdagochtend aan het piket in Mortsel 

Enkele honderden werknemers stonden dinsdagochtend aan het piket in Mortsel ©  ACV

Het personeel is vooral ongerust over de transformatieplannen van het bedrijf. Zo zette Agfa vorige maand de belangrijke drukplatendivisie te koop en zijn er plannen om bepaalde financiële diensten te gaan uitbesteden. “Agfa wil een nieuwe weg inslaan en in plaats van echt overleg moeten wij gewoon praatjes aanhoren”, zegt Simons. “Voor ons is het belangrijkst dat het werk in Mortsel blijft. De mensen willen weten waar hun toekomst ligt.”

Doorlichting

Ook de doorlichting door een consultingbedrijf om Agfa efficiënter te maken, zorgt voor wrevel. “Die mensen komen bij het personeel aan de machines staan, om te zien waar ze werkkrachten kunnen wegnemen. Dat wordt als bedreigend ervaren.”

 

 ©  ACV

Het brandweerteam dat op de site in Mortsel waakt over de veiligheid, zou ook krimpen. “Dat is opnieuw een plan dat ons eenzijdig is opgelegd”, zegt Simons.

In een reactie laat Agfa weten begrip te hebben voor de bezorgdheden van het personeel en dat het de nodige stappen neemt om de dialoog weer op te starten. “Zo hebben we net een brede bevraging aangekondigd, om te luisteren naar de bekommernissen van de mensen”, zegt woordvoerder Johan Jacobs.

Over de toekomst van Agfa wil de woordvoerder geen voorspellingen doen. “We zijn een bedrijf in transformatie. Het Agfa-Gevaert van binnen tien jaar zal verschillen van het Agfa-Gevaert vandaag. Maar de productie gaat hier niet zomaar verdwijnen.”

Vastgoed

Jobs in de regio