Het kruispunt van de Brusselsesteenweg met de Abeelstraat wordt momenteel aangepast. 

Het kruispunt van de Brusselsesteenweg met de Abeelstraat wordt momenteel aangepast. ©  Dirk Vertommen

Na zwaar ongeval op Brusselsesteenweg voert Mechelen ook trajectcontrole en zone 50 in

Mechelen, Zemst -

De stad Mechelen heeft een procedure opgestart om eind dit jaar trajectcontrole in te voeren op het gedeelte van de Brusselsesteenweg tussen de Abeelstraat en de grens met Zemst. Vanaf dit najaar geldt er al een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Anderhalve maand geleden raakte op het kruispunt met de Abeelstraat een fietsster zwaargewond.

Sven Van Haezendonck

Met de rijen platanen aan weerszijden is de Brusselsesteenweg in Mechelen-Zuid een iconische boulevard naar de stad. “Helaas zijn ze niet bevordelijk voor de zichtbaarheid aan de kruispunten”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). Midden mei liep een fietsster zware verwondingen op bij een aanrijding op het kruispunt met de Abeelstraat.

Nog tot begin juli voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit om het kruispunt aan café Den Achtsten Dag compacter en overzichtelijker te maken. Er komen ook verkeerslichten, maar daar blijft het niet bij. “In het verleden kwamen er over dit gedeelte van de Brusselsesteenweg al heel wat vragen en klachten binnen van bezorgde burgers”, vertelt Vandersmissen.

LEES OOK. Gevaarlijk kruispunt Abeelstraat met Brusselsesteenweg krijgt verkeerslichten en veiligere oversteekplaats

Ook de baanwinkels aan de zijde van Zemst zorgen volgens hem voor een verhoogd risico. “Het fietspad richting Zemst wordt slechts gescheiden van de rijbaan door een klinkerstrook. Allemaal argumenten om een lager snelheidsregime in te voeren en af te dwingen met trajectcontrole”, legt de burgemeester uit.

Bijna kilometer lang

De stad kreeg van het Vlaams Gewest als wegbeheerder al toestemming om de maximumsnelheid er vanaf dit najaar te verlagen van 70 naar 50 kilometer per uur. Nadien volgt de handhaving met een trajectcontrole over een afstand van 950 meter: vanaf het kruispunt met de Abeelstraat tot aan de grens met Zemst. Er zijn ook plannen om te werken aan de veiligheid van fietsers op de naburige Zemstbaan.

Voor de installatie van nieuwe trajectcontroles maakte het stadsbestuur deze bestuursperiode al 1,4 miljoen euro vrij. “Trajectcontrole maakt een essentieel deel uit van ons verkeersveiligheidsbeleid. Automatische snelheidshandhaving zorgt immers voor een gelijkmatige verkeersstroom, minder snelheidsovertredingen en bovenal voor minder verkeersongevallen”, stelt Alexander Vandersmissen. Hij haalt aan dat het aantal ongevallen sinds 2017 met bijna een derde is gedaald.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio