De politie Mechelen-Willebroek beschikt al enkele jaren over bodycams. 

De politie Mechelen-Willebroek beschikt al enkele jaren over bodycams. © Joris Herregods

Politie Bodukap wil bodycams in gebruik nemen, ook aankoop van drone wordt onderzocht

Sint-Katelijne-Waver -

De gemeenteraad van Sint-Katelijne-Waver zette maandag het licht op groen voor het gebruik van bodycams door de politiezone Bodukap. De politie wil een veertigtal camera’s aankopen voor de interventieploegen. Katelijns burgemeester Kristof Sels droomt ook van een drone.

Stijn Van de Sande

Eerder keurde de gemeenteraad van Sint-Katelijne-Waver het gebruik van bodycams en andere mobiele camera’s door andere politiezones op Katelijns grondgebied al goed. Zo kon bijvoorbeeld de politiezone Mechelen-Willebroek tijdens een interventie gebruikmaken van haar bodycams. Dat zijn kleine cameraatjes die de agenten op hun lichaam dragen om een interventie te kunnen filmen. Bij de politie MeWi dragen sinds eind 2019 meer dan honderd agenten zo’n camera.

Met de beslissing dat ook de eigen politiezone Bodukap (Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte) mobiele camera’s mag gebruiken, zetten de gemeente en de politie een nieuwe stap richting de aankoop van eigen bodycams. “We willen onze mensen graag uitrusten met dergelijke camera’s zodat interventies indien nodig gefilmd kunnen worden”, zegt burgemeester Kristof Sels (N-VA), die ook voorzitter is van het politiecollege. “Het zal gaan om zo’n 35 à 40 camera’s voor de interventieploegen.”

Drone

Het gebruik van mobiele camera’s omvat niet alleen bodycams, maar bijvoorbeeld ook drones. “Die kunnen ingezet worden bij grote politieacties of tijdens evenementen”, zegt Sels. “Maar de aankoop ervan is duur en er is veel regelgeving. Binnen het korps worden de mogelijkheden onderzocht, maar voorlopig kijken we naar zones in de buurt die al over een drone beschikken. Binnen de politie-associatie ‘Tussen Nete en Dijle’ beschikt de pz Heist-op-den-Berg al over een drone. Als het nodig blijkt, kunnen we daar al een beroep op doen.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio