© ATV

Luchthavens bereiden zich voor op drukke zomer: Antwerp Airport verwacht 60.000 passagiers

Na twee jaar vol reisbeperkingen kijkt de luchtvaart uit naar de eerste echte zomervakantie sinds corona. Brussels Airport verwacht in juli en augustus 4 miljoen passagiers, de regionale luchthaven in Deurne rekent op 60.000 mensen in juli, augustus en september.

debn, jvboBron: BELGA

De luchthaven van Zaventem zegt zich volop te hebben voorbereid om de drukke zomervakantie vlot te laten verlopen. Er waren heel wat openstaande vacatures. Dat aantal is intussen teruggebracht tot 590. Honderden mensen zijn aangeworven. 

Met vier miljoen verwachte passagiers zit Brussels Airport aan driekwart van het aantal passagiers in de zomer van 2019, dus voor de coronacrisis.

Vrijdag 1 juli wordt alvast de drukste dag van het vertrekweekend. Er worden 72.000 passagiers verwacht, waarvan 39.000 vertrekkende passagiers. Het is meteen ook de eerste dag sinds het begin van de pandemie met in totaal meer dan 70.000 passagiers op Brussels Airport. 

De voorbije week werd de luchthaven wel getroffen door vakbondsacties, bij Brussels Airlines en Ryanair én door een nationale actiedag van de vakbonden. Bovendien dreigen nieuwe acties. De vakbonden bij Brussels Airlines kondigden maandag aan nieuwe acties niet uit te sluiten.

“Minder stress op regionale luchthavens”

Ook de regionale luchthavens verwachten dat reizigers deze zomer opnieuw massaal op reis zullen vertrekken. De luchthaven van Oostende-Brugge, van waaruit toeristen naar 12 Spaanse en Griekse bestemmingen kunnen vliegen, rekent op in totaal 90.000 passagiers in juli, augustus en september. Absolute topbestemming daar is Malaga, gevolgd door de Canarische Eilanden en Alicante.

Antwerpen hoopt dan weer op 60.000 passagiers. Dat zou een aanzienlijke verbetering zijn ten opzichte van de 37.500 reizigers in de zomer van 2021, maar nog steeds een pak onder de zomer van 2019. Toen vlogen 101.000 mensen via Antwerpen. Ook in Antwerpen is Malaga een sterkhouder, samen met Alicante en Ibiza. In totaal telt Antwerpen 9 bestemmingen, in Spanje, Kroatië, Frankrijk en Marokko.

Volgens Eric Dumas, CEO van de twee luchthavens, winnen regionale luchthavens aan populariteit bij reizigers. “Op onze luchthavens heerst een familiale sfeer. Wie kiest voor een regionaal vertrek, kiest meteen ook voor een comfortabel vertrek zonder stress. Op onze luchthavens heerst geen grote drukte en ze zijn steeds makkelijk bereikbaar. We raden passagiers dan ook aan om niet vroeger dan 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn.”

De regionale luchthavens kunnen bovendien de druk op de grotere luchthavens helpen afnemen. Dumas verwijst naar de recente staking bij Brussels Airport: “Onze luchthavens kunnen nog extra vluchten aan, dat hebben we op maandag 20 juni duidelijk bewezen. En dit alles zonder dat de passagiers die voor onze luchthavens kiezen aan comfort moeten inboeten.”

Vastgoed

Jobs in de regio