© ATV
Politie schreef 1.024 verkeersboetes uit aan Sinksenfoor
De politie schreef in de buurt van de Sinksenfoor al 1.024 boetes uit, meestal voor foutgeparkeerde wagens. Er waren 103 klachten over lawaai en verkeershinder. Antwerps schepen van Markten en Foren Peter Wouters (N-VA) is niet bezorgd. Hij citeert zelfs een West-Vlaams spreekwoord: “Een kermis is een geseling waard”.
Antwerps Groen-gemeenteraadslid Ilse van Dienderen haalde in de gemeenteraad maandagavond de klachten aan van de buurt over de Sinksenfoor. Er is in Borgerhout en de wijken Dam en Kronenburg overlast door lawaai en wagens die op zoek zijn naar een parkeerplaats.
Ilse van Dienderen. — © Joris Herregods
“Het regent klachten”, zegt van Dienderen. “Mensen klagen dat ze, vooral in het weekend, niet kunnen slapen van het lawaai. Daarnaast zoeken veel automobilisten in deze wijken naar een parkeerplek. Het probleem is vooral dat tijdens de Sinksenfoor er ook nog 26 concerten zijn in de Lotto Arena en het Sportpaleis.”
Schepen Wouters benadrukte dat hij vooral blij is dat de Sinksenfoor weer kan plaatsvinden na twee jaar afwezigheid en dat de kermis een groot succes is.
“Met een kermis van deze omvang is overlast niet uit te sluiten”, zegt de schepen. “Normaal zijn de concerten in de Lotto Arena en het Sportpaleis al afgelopen als de Sinksenfoor op Spoor Oost staat. Door corona is een aantal van die concerten uitgesteld en dat wordt nu ingehaald. Het gevolg is dat ze plaatsvinden op het moment dat de Sinksenfoor er staat en extra verkeer aantrekken.”
De politie voert geregeld geluidsmetingen uit, zowel op de Sinksenfoor als bij de mensen thuis. De resultaten vallen volgens schepen Wouters binnen de normen.
Peter Wouters. — © Joris Herregods
“We ontvingen de afgelopen vier weken 103 klachten over lawaai of verkeershinder”, zegt Wouters. “De politie schreef 1.024 boetes uit voor vooral foutgeparkeerde wagens. Ik citeer hier dan ook graag een West-Vlaams spreekwoord: een kermis is een geseling waard.”
Bijsturingen
Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zegt dat met de politie de situatie in de buurt van de Sinksenfoor geregeld wordt geëvalueerd en er al bijsturingen waren. Door een herschikking van de fietsenstallingen zijn er nu meer plekken om de fiets veilig weg te zetten. Om het zoekverkeer naar een parkeerplaats in te perken, zijn sommige straten preventief afgezet met hekken. Op de parking van de Gamma op de Noorderlaan werden betonnen jerseys geplaatst om te beletten dat auto’s zouden doorsteken.
“Op de zone naast het recyclagecentrum van Borgerhout creëerden we een extra parking”, zegt Kennis. “Ook aan De Lijn is gevraagd om extra capaciteit in te zetten, maar dat was volgens de openbare vervoermaatschappij niet mogelijk.”
Op de website Slim naar Antwerpen is een pagina met praktische informatie over hoe de Sinksenfoor best kan worden bereikt. Daarbij worden vooral de fiets en het openbaar vervoer gepromoot. Wie met de wagen wil komen, wordt aangeraden om die op de park-and-rides achter te laten en met het openbaar vervoer naar de Sinksenfoor te komen. Het probleem is wel dat de Sinksenfoor op vrijdag en zaterdag tot 2u ’s nachts open is, maar er dan geen openbaar vervoer meer rijdt.
Hoofdpunten
Officieel: Eden Hazard en Real Madrid gaan in onderling overleg uit elkaar, “pensioen behoort tot de mogelijkheden”
Premier De Croo naar ziekenhuis gebracht na val met fiets
Hoe lang blijft dit zonnige weer nog duren? “Heel warme temperaturen op komst”
Brandon Wen blikt terug op eerste jaar als artistiek directeur van Antwerpse Modeacademie: “Ik mag niet te vaak met de studenten op café gaan”
MEER OVER Peter Wouters
Schepen Wouters over beperkte openingstijden openluchtzwembaden: “Eerste keer dat we moeten ingrijpen”
Marktkramers op de vingers getikt omdat ze te vroeg zijn: “Willen ze ons nu weg, zoals de Sinksenfoor?”
Antwerps stadsbestuur op straat na brandalarm in stadhuis: “Weer spek met eieren aan het maken?”
Meer faillissementen onder marktkramers, maar 19-jarige Maxim gelooft in de job: “Ik hou van het contact met de mensen”