© vln

Luxemburgse en Duitse toeristen geven het meeste uit aan zee

Kust -

Vakantiegangers die aan de kust logeren, geven per dag gemiddeld 25 euro meer uit vijf jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het toerismebedrijf Westtoer. Vooral verblijfstoeristen uit Luxemburg en Duitsland tasten diep in de portemonnee.

Dany Van Loo

Verblijfstoeristen die hun vakantie aan onze kust doorbrengen, zorgen er voor dertig procent van de totale toeristische omzet en geven op vandaag aanzienlijk meer uit: het vijfjarig grootschalig kustonderzoek dat Westtoer samen met Toerisme Vlaanderen uitvoerde, zorgt ook nu voor enkele opvallende resultaten. “Een vakantieganger in een commercieel logies – dat zijn onder meer de hotels, B&B’s, campings en vakantiewoningen – gaf in 2016 gemiddeld 65 euro per dag uit. Dat is nu gestegen tot 90 euro”, legt Olivier Verhaeghe van Westtoer uit. “40 euro daarvan gaat naar het verblijf, de rest naar vooral restaurantbezoek, shopping en boodschappen. We stelden vast dat mensen sinds de pandemie meer op restaurant gingen, omdat zoiets toen nog relatief vlot kon in tegenstelling tot andere activiteiten. De prijzen zijn in vijf jaar ook aanzienlijk gestegen.

Luxemburgse toeristen besteden met gemiddeld 120 euro per dag het meest het meest, de Fransen met 75 euro het minst”, geeft Verhaeghe nog mee. Opvallend: ook de Nederlandse vakantiegangers met 95 euro en de Duitse verblijvers met 101 euro geven meer uit dan de Belgen die met 89 euro per dag achteraan het lijstje bengelen. In 2019 waren de Belgen goed voor 79 procent van de vakantiegangers in commerciële logies, waarvan 54 procent Vlamingen en 25 procent Franstaligen. De overige 21 procent kwam vooral uit de buurlanden.

Vastgoed

Jobs in de regio