Elise Mertens schiet haar gevelde tegenstandster te hulp.

Elise Mertens schiet haar gevelde tegenstandster te hulp. © BELGA

Elise Mertens oogst lof met hulp voor gevallen opponente: “Vriendelijk zijn kost niets”

Elise Mertens zorgde voor hét beeld van de dag. Toen haar Colombiaanse tegenstandster Camila Osorio diep in de derde set na een ongelukkig manoeuvre een liesblessure opliep, diende Mertens - ijspak in de hand - haar gevelde opponente prompt de eerste zorgen toe. “Vriendelijk zijn kost niets.”

Marc Vermeiren

Mertens kreeg in de eerste set (1-6) geen poot aan de grond tegen de vinnige Zuid-Amerikaanse, maar nam nadien de wedstrijd in handen. “Aanvankelijk vond ik mijn ritme niet en ik maakte te veel unforced errors, door té snel het punt te willen maken. In de tweede set begon ik weer vuistjes te maken en te roepen, altijd een goed teken.”

De Belgische nummer 1 had de tweede set met overmacht gewonnen (6-2) en leidde in de decider met 4-2 toen Osorio bij een ongelukkig manoeuvre een liesblessure opliep. “Ik vermoedde meteen dat het ernstig was. Ze sprak meteen over pijn aan haar adductoren. Dat wens je niemand toe, ook al stond ik op voorsprong.”

 

 ©  BELGA

Dus haalde Mertens prompt aan de zijlijn een ijspak om haar gevelde opponente te helpen. Een opvallend gebaar in de competitieve omgeving van de topsport, toch? “Vriendelijk zijn kost niets. En ik zie haar - een heel vriendelijk meisje overigens - toch zo goed als elke week. Waarom zou ik niet proberen te helpen? Die bezorgdheid ligt allicht voor een stuk in mijn aard. En heb ik van thuis uit via mijn opvoeding ook wel meegekregen.”

Van Uytvanck out

De andere Belg op de openingsdag, Alison Van Uytvanck, verweerde zich meer dan verdienstelijk tegen Emma Raducanu, de lieveling van Londen en ver daarbuiten. De 28-jarige Brabantse verloor met tweemaal 6-4 6-4, maar had toch genoten van haar eerste passage op Centre Court. “Ik had al hartslag 130 vooraleer ik een voet op het gras had gezet. Dit pakken ze me niet meer af. Misschien miste ik vandaag de frisheid, omdat ik zoveel matchen had gespeeld de voorbije weken.”

Vandaag zes Belgen

Vandaag speelt Greet Minnen (WTA 89) tegen de Spaanse Gabrine Muguruza (WTA 10), winnares in 2017. Ook Maryna Zanevska (WTA 68) krijgt met Tsjechische Barbora Krejcikova (WTA 15), primus op Roland Garros 2021, een voormalige grandslamwinnares aan de overkant van het net. De afscheidnemende Kirsten Flipkens (WTA 257) mag het opnemen tegen de Australische qualifier Jaimee Fourlis (WTA 153). Debutant Zizou Bergs (ATP 146) staat tegenover Brit Jack Draper (ATP 108).

Omdat Yanina Wickmayer (WTA 603) en David Goffin (ATP 58) gisteren de invallende duisternis niet konden ontlopen, werd hun ­duel verplaatst naar vandaag.

Wickmayer staat tegenover de Chinese Lin Zhu (WTA 98), Goffin (ATP 58) bekampt de Moldaviër Radu Albot (ATP 115).

Vastgoed

Jobs in de regio