Schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) kreeg heel wat vragen over de ramp op Nieuw Zuid. © Joris Herregods

Schepen Annick De Ridder (N-VA) op vragen rond ramp bouwwerf: “Ik roep iedereen op om zich aan de fatsoensregels te houden”

Antwerpen -

De oppositiepartijen Groen, PVDA en Vlaams Belang willen dat het stadsbestuur verantwoordelijk blijft voor zijn eigen bouwwerven, na de instorting van de school in opbouw op Nieuw Zuid. “Ik doe geen uitspraken over de inhoud van deze zaak, de gevolgen of de lessen die we eruit zouden moeten trekken”, zegt Annick De Ridder (N-VA), Antwerps schepen van Stadsontwikkeling.”

Sacha Van Wiele

Bij de instorting van de school in aanbouw in de wijk Nieuw Zuid kwamen vorig jaar vijf bouwvakkers om het leven. Uit gelekte documenten zou blijken dat een studiebureau de hoofdaannemer al had gewezen op mogelijke stabiliteitsproblemen. Bovendien kwam aan het licht dat veel bouwvakkers werkten in schijnzelfstandigheid.

Peter Mertens (PVDA) uitte in de gemeenteraad maandagavond zijn bedenkingen bij de procedure ‘design and build’, waarbij de volledige verantwoordelijkheid bij de hoofdaannemer komt te liggen. Van de 117 werven van de stad zijn er vijf ‘design and build’-bouwprojecten.

Peter Mertens. © Joris Herregods

“Dit is ingevoerd om snel te kunnen werken, maar misschien moeten we na deze ramp even op de pauzeknop drukken”, zei Mertens. “Het is belangrijk dat de bouwheer, in dit geval de stad Antwerpen, toch op de hoogte is van wat er op de werf gebeurt.”

Wouter Van Besien (Groen) deelde deze bezorgdheid.

Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy had vragen bij de inzet van buitenlandse werknemers. “De werf was, zoals op helaas steeds meer werven in Vlaanderen en Antwerpen, een kluwen van onderaannemers met al dan niet geregistreerde buitenlandse arbeidskrachten of zelfs illegalen”, zei hij. “Sociale dumping en oneerlijke concurrentie dus.”

Onethisch

Schepen De Ridder wees de raadsleden terecht die documenten uit het gerechtelijk dossier hadden gelekt of kritiek hadden geuit op de werking van het Antwerpse vastgoedbedrijf Vespa, dat de bouw van de school begeleidt. “Ik roep iedereen op om zich aan de fatsoensregels te houden”, zei ze. “Het is onkies en onethisch om met de vinger te wijzen naar Vespa en de medewerkers. Ik ga zelf geen uitspraken doen over de inhoud, de gevolgen en of er lessen moeten worden getrokken uit deze ramp. Er is een gerechtelijk onderzoek bezig. Daar werken we volop aan mee als stad.”

De schepen wees erop dat de werf door Vespa wel degelijk werd opgevolgd. Niet met werfvergaderingen, maar tweewekelijks in het bouwcomité. Zij herhaalde dat de hoofdaannemer Vespa of de stad op geen enkel moment heeft ingelicht over stabiliteitsproblemen.

“Het is belangrijk dat er snel een uitspraak komt over wie verantwoordelijk is”, zei burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Zo kunnen bedrijven die er illegale praktijken op nahouden, worden bestraft. Wat nog belangrijker is, is dat de slachtoffers en de families een vergoeding krijgen.”

MEER OVER Politiek Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio