Weerman Marc van den Broeck over windhoos Zierikzee: “Dit kan ook in Antwerpen gebeuren”

In Zierikzee wordt alleen nog maar gepraat over de verwoestende kracht van deze windhoos. Sommigen spreken zelfs van een lichte tornado. Maar wat is het verschil eigenlijk? Weerman Marc van den Broeck geeft tekst en uitleg. “Dit kan overal gebeuren. Ook vijftig kilometer verderop, in Antwerpen.”

dvt

“Zo’n windhoos ontstaat wanneer koude lucht in contact komt met hoger gelegen warme lucht en er sprake is van een veranderende windrichting”, legt Van den Broeck uit. “Meestal gebeurt dat op open zee, waar de lucht beneden wat koeler is door het zeewater. Omdat er meestal niemand in de buurt is, worden ze niet zo vaak gespot, maar het fenomeen komt wel vaak voor.” Hoe groter het temperatuurverschil, hoe krachtiger de tornado.

Op basis van de beelden denkt Van den Broeck dat het eerder om een windhoos gaat dan over een tornado. “Bij een tornado zie je duidelijk een lange slurf tot op de grond. De diameter van zo’n tornado is ook vrij groot, waardoor de schade verspreid ligt over een erg grote oppervlakte. In dit geval is er sprake van een smalle strook die getroffen werd.”

LEES OOK. Onze man ging poolshoogte nemen in door windhoos getroffen Zierikzee: “Ik zag hier zelfs een trampoline door de lucht vliegen”

Vijf minuten

Volgens getuigen duurde de doortocht ook maar een vijftal minuten. “Dat wijst er eveneens op dat het eerder om een windhoos gaat”, zegt van den Broeck. Een echte tornado duurt lang en bouwt enorm veel kracht op. Deze windhoos richtte wel schade aan, maar die is niet vergelijkbaar met de potentiële kracht van een tornado.”

Hoewel windhozen vooral ontstaan op open zee, kunnen ze wel voorkomen op het land. “In dit geval is het echt een kwestie van pech”, zegt de weerman. “Boven Zierikzee moeten net alle elementen aanwezig geweest zijn om een windhoos te vormen. Hoewel de kans aan land kleiner is, kan het dus wel gebeuren.”

Volgens Van den Broeck zijn er niet meer windhozen dan vroeger. “Het fenomeen heeft zich altijd al voorgedaan, maar werd vermoedelijk minder vastgelegd. Vandaag maakt iedereen er meteen filmpjes van, waardoor ze meer in beeld komen.”

LEES OOK. Tornado van Zierikzee passeerde vlak bij pand van Koen: “Ravage stopt twintig meter van mijn deur”

Vastgoed

Jobs in de regio