Liefst 35 gilden trokken door de Essense straten. 

Liefst 35 gilden trokken door de Essense straten. © RR

Koninklijke Sebastiaansgilde Essen ontvangt 35 gilden op negentiende Landjuweel

Essen, Brecht -

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde mocht afgelopen weekend liefst 35 gilden ontvangen op het terrein Schildershof in de Kerkhofweg in Essen. Daar vond het negentiende Landjuweel plaats met opperkoningsschietingen. Koning Stefaan Joosen van de Sint-Jorisgilde uit Brecht schoot de hoofdvogel af en is opperkoning bij de voetbooggilden.

Het was aan de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Essen om dit keer het Landjuweel te organiseren. In 2015 won deze namelijk het Landjuweel van de Hoge Gilderaad der Kempen. De gilde mocht die houden van periode juli 2015 tot en met juni 2020 en moest dan het Landjuweel organiseren.

Het opperkoningsschieten startte met de optocht ‘Schoon Inkomen’. Hieraan namen 35 gilden deel. De optocht vertrok op het feestterrein Schildershof en liep dan via de Kerkhofweg, Kerkstraat, Sint-Antoniusstraat, Stationsstraat, Spoorwegstraat, Kerkstraat om dan opnieuw via de Kerkhofweg op het feestterrein.

Opperkoning Stefaan Joosen van de voetbooggilde Sint-Jorisgilde Brecht.

Opperkoning Stefaan Joosen van de voetbooggilde Sint-Jorisgilde Brecht. © RR

Brechtse opperkoning

Daar stonden drie staande wippen opgesteld voor het Opperkoningschieten. Op een landjuweel worden vijf opperkoningen geschoten, één voor elk wapen: de voetboog, de Sint-Jansboog, de kleine kruisboog, de handboog en de buks. De hoogste wip is 28 tot 30 meter hoog voor de voetboog. De twee laagste wippen van 20 meter hoog zijn bestemd voor de Sint-Jansboog, de kleine kruisboog, de handboog en de buks.

Vooraleer er op de wippen werd gemikt, streden enkele gilden nog voor een jury per discipline: gildedansen, vendelen en roffelen.

Alle drie de gilden uit Brecht, Sint-Job en Sint-Lenaarts waren vertegenwoordigd op het Landjuweel. De Sint-Jorisgilden uit Brecht en Sint-Job schieten met de voetboog, Sint-Lenaarts met de kleine kruisboog. De Brechtse koning Stefaan Joosen schoot met de voetboog de hoofdvogel af en kroonde zich zo tot opperkoning.

De dames van de Sint-Jobse Sint-Jorisgilde staken helemaal in het nieuw en hadden veel bekijks.

De dames van de Sint-Jobse Sint-Jorisgilde staken helemaal in het nieuw en hadden veel bekijks. © RR

Sint-Jobse dames

Voor kersverse koning Yoran Vanleene uit Sint-Job was het zijn eerste deelname aan het Landjuweel. Hij schoot de vogel er dan wel niet af, de Sint-Jorisgilde had veel belkijks. Althans de dames van de gildebroeders. Die waren getooid in fonkelnieuwe klederdracht.

“Onze twaalf dames staken volledig in het nieuw. Het was tijd om te moderniseren zonder de traditie te verloochenen. Zo is het kanten hoofddeksel vervangen door een diadeem, ze kregen een nieuwe sjaal, bloes en rok”, legt gildebroeder Swa Huybrechts uit. Onder meer de drie dochters van hoofdman Remi Van Dyck, onder wie radio2-stem Christel Van Dyck, hadden zich in het nieuw uitgedost.

  (ella)

Toeschouwers langs het parcours van de optocht ‘Schoon Inkomen’ in Essen.

Toeschouwers langs het parcours van de optocht ‘Schoon Inkomen’ in Essen. © RR

Vastgoed

Jobs in de regio