©  AP

Belgische sportdirecteur Murat Akin haalt Andrea Pirlo naar Turkije: “Vroeger één van mijn idolen, nu mijn coach”

Murat Akin is 35, komt uit Sint-Niklaas en heeft... Andrea Pirlo overtuigd om Karagümrük te trainen. Een straffe stunt, maar toch kent niemand in België Akin: “En zeggen dat ik op termijn graag eens in míjn België zou werken...”

Pieter-Jan Calcoen

Fatih Karagümrük. Het is geen Turkse traditieclub zoals Galatasaray en Fenerbahçe dat zijn, maar het nummer acht van de voorbije twee seizoenen wil de gevestigde waarden wel uitdagen. Om die doelstelling te realiseren, rekent Karagümrük op een Belg - Murat Akin uit het Waasland is er de sportief directeur - en de Italiaan Andrea Pirlo. Die tweede doet ongetwijfeld meer dan één belletje rinkelen, maar Akin? Pas.

“Ik ben geboren in Sint-Niklaas en heb de jeugdopleiding doorlopen bij SK Beveren”, vertelt Akin vanuit Turkije. “Ik haalde er de A-kern, deelde de vestiaire met de Ivorianen, maar doorbreken zat er niet echt in. Ik ben uiteindelijk naar Turkije verhuisd, waar ik jarenlang in de tweede klasse gevoetbald heb. Een paar jaar geleden ben ik gestopt, toen kreeg ik de aanbieding om sportief directeur te worden bij Karagümrük. Sinds twee jaar spelen we in de eerste klasse, na jaren in de lagere divisies: ons verhaal is een sprookje.”

Murat Akin en Andrea Pirlo. 

Murat Akin en Andrea Pirlo. ©  rr

Niet het minst voor Akin zelf. Hij is uitgegroeid tot een belangrijke pion binnen het Turkse voetbal - en dat zonder een rijk spelersverleden. “De voetbalwereld is zot. Neem nu de aanwerving van Pirlo: vroeger was hij één van mijn idolen, nu overleggen we elke dag. We zijn superblij met zijn komst, zeker omdat het past binnen de financiële grenzen: wij vermijden risico’s. Ons budget bedraagt amper zeven miljoen euro en daar gedragen we ons naar. Dat hebben we Pirlo ook laten weten: zijn aanvankelijke looneisen waren onhaalbaar voor ons. Wij zijn een club die zijn medewerkers correct betaalt - in tegenstelling tot vele anderen hier - en die reputatie wilden we niet op het spel zetten. (lacht) Maar kijk, de onderhandelingen hebben we uiteindelijk toch kunnen afronden.”

Als het niet met de centen gebeurde, hoe kon Akin dan Pirlo overtuigen om naar Istanboel te verhuizen? “Met ons totaalplaatje. Wij willen de top bestormen op de Europese manier: met een goeie scouting, gerichte transfers van ervaren spelers - in het verleden haalden we bijvoorbeeld Biglia en Zukanovic - en een prima jeugdwerking. Door die moderne visie onderhouden we goede contacten met clubs als Juventus, en zo kregen we de kans om een legende als Pirlo te benaderen. Je krijgt niks cadeau.”

Dat weet Akin zelf maar al te goed: hij klopt lange dagen en moet een groot deel van zijn familie missen. “Want de meesten wonen nog in het Waasland. Ik kom regelmatig op bezoek, maar toch... Ach, deze job is het waard - ik doe dit enorm graag. Maar misschien kan ik op termijn een gelijkaardige functie uitoefenen in míjn België? Dat zou wel fijn zijn. Al is het nu niet aan de orde, het werk bij Karagümrük is niet af.”

Vastgoed

Jobs in de regio