25 jaar na succes van musical ‘Les Misérables’ maakt Studio 100 remake met nieuwe Vlaamse cast

Antwerpen -

Precies 25 jaar nadat Les Misérables het musicalgenre definitief op de kaart had gezet in Vlaanderen, keert de wereldwijde succesproductie terug. Studio 100 pakt in het najaar van 2023 uit met een vernieuwde versie met een nieuwe Vlaamse cast. Opmerkelijk: Les Misérables zal gelijktijdig lopen met de eigen creaties van Studio 100 in Puurs. “We zijn inderdaad onze eigen concurrent.”

Guy Van Vliet

“Wij maken normaal gezien inderdaad eigen creaties. Maar Les Misérables is voor Vlaanderen zowat de oermusical, het eerste megasucces. En het is een van de favoriete musicals van Gert, dat helpt ook”, knipoogt Anja Van Meensel, CEO van Studio 100 Benelux. En daar is Gert Verhulst niet alleen in. Les Misérables is zo’n begrip geworden dat iedereen de musical kent onder de afkorting Les Mis. De voorstelling is gebaseerd op de historische klassieker van Victor Hugo en volgt Jean Valjean, een vroegere gevangene die op het rechte pad probeert te blijven. Nummers als One Day More en Bring Him Home prijken steevast in de top drie van populairste musicalnummers.

Ook in het Verenigd Koninkrijk blijft Les Misérables één van de populairste musicals. 

Ook in het Verenigd Koninkrijk blijft Les Misérables één van de populairste musicals. ©  Michael Le Poer Trench

Londen beslist

Volgens Anja Van Meensel is de tijd opnieuw rijp voor Les Mis. “In 1998 ontdekten veel Vlamingen het musicalgenre dankzij die voorstelling. Intussen is er een heel nieuw publiek. Ook jonge mensen krijgen nu de kans om de 2.0 versie van Les Mis met nieuwe arrangementen en decor te zien. En natuurlijk is er ook een Vlaamse cast. De audities zijn momenteel volop bezig.”

“De finale beslissing over de cast ligt in Londen, bij theaterproducent Cameron Mackintosh, die de rechten op Les Mis heeft.”

Anja Van Meensel, CEO Studio 100 Benelux

“Dat Les Mis bijzonder is, merken we aan het grote aantal acteurs dat auditie wil doen. Normaal maken wij eigen producties en hebben we zelf het laatste woord over de cast. Maar nu ligt de finale beslissing in Londen, bij theaterproducent Cameron Mackintosh, die de rechten op Les Mis heeft. Gelukkig zitten we wel op dezelfde golflengte”, zegt Van Meensel.

De musical zal niet te zien zijn in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Die zaal is bedoeld voor de eigen spektakelmusicals. Studio 100 heeft enkele locaties op het oog, maar er is nog niet beslist waar de musical zal staan. De Antwerpse Stadsschouwburg, waar de eerste Vlaamse versie te zien was, staat bovenaan de lijst met mogelijke locaties. “Het zou goed zijn voor de stad mocht Les Mis terugkeren naar de Stadsschouwburg”, aldus Van Meensel.

Les Misérables zal dus gelijktijdig lopen met de grote voorstellingen van Studio 100 in Puurs. “We zijn inderdaad onze eigen concurrent. Maar het publiek in Puurs is veel breder. In tegenstelling tot 25 jaar geleden is er nu een grotere groep van mensen die musical apprecieert. Onze eigen creaties blijven de prioriteit, maar het is goed om af te wisselen met iets van buitenaf. We kunnen nog tot 2025 in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs blijven. De eerstvolgende nieuwe producties daar zijn Vergeet Barbara, met de hits van Will Tura, en daarna onze musical over de Red Star Line.”

‘40-45’

Eerst neemt Studio 100 nu zondag afscheid van 40-45. Dat is veruit de populairste Vlaamse musical ooit, en toch stopt de voorstelling over de Tweede Wereldoorlog sneller dan verwacht. “Ik denk dat we veel langer hadden kunnen spelen, maar door corona moesten we de stekker meermaals verplicht uittrekken. Dat zorgde voor veel onzekerheid. Daarna was het moeilijk om alles weer op gang te trekken voor het publiek.”

“Zonder corona had 40-45 ook in Frankrijk gestaan, maar misschien komt dat later nog. We zijn als Vlamingen vaak bescheiden, maar ik merk in het buitenland dat Studio 100 een grote speler is, en een trendsetter in spektakelmusicals. Het is alleszins de bedoeling om het buitenland nog te verkennen”, verklapt de CEO, die ook veel verwacht van Les Mis. “Het nieuwe publiek dat we met 40-45 naar het theater hebben gekregen, zal Les Misérables hopelijk ook willen ontdekken.”

De ticketverkoop start pas dit najaar, maar je kan nu alvast preregistreren via www.studio100.com