Lourdesgrond gerenoveerd. 

Lourdesgrond gerenoveerd. © gemeente Kalmthout

Gerenoveerde Lourdesgrot in Missiehuislei wordt ingetogen stilteplek

Kalmthout -

De gemeente ging graag in op het voorstel van De Kade en Kon-Tiki om de grot op hun domein in de Missiehuislei in Heide-Kalmthout in ere te herstellen en er een stilteplek van te maken.

In De Kade kan je als volwassene met een meervoudige beperking terecht voor zowel dagactiviteiten als wonen. De organisatie wilde op zijn domein de bestaande grot renoveren en inrichten als een stilteplek, een plaats waar zowel gelovigen als niet-gelovigen even tot rust kunnen komen.

“Vroeger lag de grot verscholen achter coniferen, maar die werden vervangen door lindebomen en lijsterbes. De meerpaal in het midden vormt een herdenkingsmonument. Wanneer één van de bewoners van De Kade sterft, hangen we hier voor hen een gedenkplaatje op. Door een heel stuk van het terrein voor de grot te verharden, is die ook beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Van de oorspronkelijke zitbankjes die voor de grot stonden, kon de aannemer er twee hergebruiken. Er komen later nog nieuwe houten zitbankjes bij”, legt Luc Van Gils uit. Hij vertegenwoordigt Heder in de samenwerking met de gemeente.

“De grot in de Missiehuislei is een ‘imitatierots’ van Lourdes. We weten dat ze destijds door de firma Loos uit Essen werd gebouwd op vraag van de paters van Steyl. Zij volgden in 1932 de benedictijnen op die eerst op deze site woonden”, vult historisch onderzoeker Jean Bastiaensen aan. “Op 23 mei 1937 werd de grot ingewijd door monseigneur Etienne Carton de Wiart, vicaris-generaal van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.”

“De grot had destijds veel aantrek, ook van mensen buiten Kalmthout. Na de Tweede Wereldoorlog minderde dat, maar in mei 1958 namen er toch nog meer dan vierhonderd mensen deel aan een bedevaart”, weet Jean Bastiaensen.

De grot in de Missiehuislei ligt tussen wandelknooppunt 37 en 73 en fietsknooppunten 73 en 74. Ook de nieuwe themawandeling, het Dennendaalpad, komt hier voorbij. (evdw)

Vastgoed

Jobs in de regio