Ken Delissen (centraal) was in de wolken dat hij nog eens de hele groep van ex-collega’s kon terug zien. 

Ken Delissen (centraal) was in de wolken dat hij nog eens de hele groep van ex-collega’s kon terug zien. © Bert De Deken

Ex-collega’s zien verlamde Ken Delissen terug na twee zware coronajaren

Oud-Turnhout -

Ken Delissen was al verlamd tot aan zijn nek en daar kwam de voorbije jaren nog de ene lockdown na de andere bovenop. Maar een reünie met zijn ex-collega’s, zeg ondertussen maar vrienden, deed hem opnieuw stralen. “Dit doet veel met een mens.”

Wouter Adriaensen

5 juni 2009 veranderde het leven van Ken Delissen dramatisch. Een ongelukkige val op een trampoline veroorzaakte een volledige verlamming tot aan zijn nek. Praten lukte niet meer, zelfs zelfstandig ademen niet. Maar de 1,7 miljoen mensen die vier jaar geleden naar de eerste aflevering van Taboe met Philippe Geubels keken, zagen geen gedeprimeerde man. Niet lang na zijn passage verscheen Kens boek, dat zijn filosofie kernachtig samenvat: Yes, you Ken.

Uiteindelijk was het niet alleen zijn fysieke beperking, maar ook een klein beestje dat Ken de voorbije jaren de duvel heeft aangedaan. “In De Vrije Vlinder in Brasschaat, de zorginstelling waar ik verblijf, was geen bezoek toegelaten”, vertelt hij. “Mijn bewegingsvrijheid was al beperkt, ik leefde al tien jaar in een soort lockdown. Maar toen had ik echt het gevoel dat ik een beetje opgesloten zat.”

Verbouwd rond het zorgbed

De vreugde was dan ook des te groter toen hij eindelijk zijn vrienden weer kon zien. “Met een tiental collega’s van Kristus Koning, de school voor buitengewoon lager onderwijs waar Ken les gaf, zijn we hem blijven bezoeken”, vertelt Els Debusser. “Ken zit ondertussen dertien jaar in een rolstoel. We weten allemaal wat we moeten doen wanneer er iets mis zou gaan met zijn beademing.”

De reünie vond plaats in vakantiewoning De Huismus in Oud-Turnhout, die wordt uitgebaat door Els en haar man Wim. Zonder Ken had De Huismus er anders uitgezien. “Toen de relatie van Ken eindigde, had hij een zorgbed dat hij aan ons gaf”, legt Els uit. “Daar zijn we rond beginnen te verbouwen. Zo is de woning rolstoelvriendelijk ingericht. Dat vroeg extra investeringen om bijvoorbeeld de tuin ook ecologisch in te richten.”

Ken is alvast in de wolken met het resultaat. “Het is chique gemaakt, ik ga nog eens terugkomen met mijn familie. In de voorziening krijgen de meeste bewoners niet veel bezoek. Ik heb al dertien jaar lang een hele entourage. Samen komen zoals vandaag met mensen op wie ik echt kan rekenen, is niet alleen keigezellig, het doet ook veel met een mens.”

www.vakantiewoningdehuismus.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio