Nu al 500 mensen die zaterdag in witte mars voor Jarne meelopen: “Toen ik die dader geblinddoekt in de combi zag, gingen mijn haren rechtop staan”

Merksplas -

Voor familie, vrienden, inwoners van Merksplas en collega-supporters van Antwerp was het afgelopen weekend al duidelijk dat er een witte mars voor de betreurde Jarne (19) moest komen. Honderden mensen wandelen volgende zaterdag van het gemeentehuis naar het huis van Cindy, waar Jarne omkwam en zijn zus Shannon (22) zwaar verwond werd, om hun respect te tonen en aandacht te vragen voor zinloos geweld. “We leven in een maatschappij die verziekt is van jaloezie en haat, daar is dit nogmaals een voorbeeld van.”

Britt Peeters

“Het hele dorp is aangedaan door wat er zaterdag gebeurd is. Merksplas is een boerengat, hé. Hier gebeurt zoiets niet. We kunnen het niet geloven”, vertelt de organisator van de witte mars. Hij hoeft niet met naam en toenaam in de krant te komen, zegt hij. “Ik spreek voor iedereen, ik hoef geen pluim op mijn hoed”, klinkt het.

LEES OOK. Oma van dodelijk slachtoffer gijzeling getuigt: “Peter V.H. bracht zelfs warmtebronnen mee om politie te verschalken”

“Ik ken de familie niet persoonlijk, maar ik heb wel familieleden die Jarne en Shannon kennen, bijvoorbeeld door training aan Jarne te hebben gegeven. Ik was zelf aan het werken toen ik zaterdagochtend twee politiewagens aan topsnelheid zag voorbijkomen. Daarna volgde ook het speciale interventieteam. Mijn buurman iets verderop wist te vertellen dat het om een gijzeling in de Rodenbachstraat ging. Ik ben gestopt met werken en naar daar getrokken. Daar aangekomen zag ik de dader geblinddoekt in een combi zitten. Dan gaan je haren rechtop staan, geloof me”, vertelt de organisator uit Merksplas.

LEES OOK. Advocaat na aanhouding verdachte dodelijke gijzeling in Merksplas: “Hij is enorm aangedaan van wat er is gebeurd”

Lakse houding van justitie

“Dezelfde dag nog wist ik dat ik een witte mars moest organiseren. De familie staat er volledig achter, en we kregen ook goedkeuring van de politie en de burgemeester. We vroegen toestemming voor honderd mensen, maar momenteel gaat het al naar vijfhonderd. Dat toont hoe hard dit drama leeft onder de Spetsers (bijnaam voor mensen uit Merksplas, red.).”

Peter V.H., de ex-vriend van Cindy, stond al onder voorwaarden toen hij zaterdag het huis binnendrong. Hij werd zondagavond door de onderzoeksrechter aangehouden.

Peter V.H., de ex-vriend van Cindy, stond al onder voorwaarden toen hij zaterdag het huis binnendrong. Hij werd zondagavond door de onderzoeksrechter aangehouden. © rr

De mars vertrekt zaterdag aan het gemeentehuis, waar de collega’s van Braspenning-Van Dingenen, waar Jarne werkte, een rouwregister zullen neerleggen. Ook Vito Hoogstraten, waar hij schoolliep, is dat van plan. “Dan wandelen we allemaal samen naar de Rodenbachstraat. Sereen, met kaarsen. We betuigen zo onze steun, maar we willen ook zinloos geweld onder de aandacht brengen, net zoals de lakse houding van justitie. We leven in een maatschappij die verziekt is van jaloezie en haat, daar is dit nogmaals een voorbeeld van.”

De Antwerp-supporters willen zaterdag aan het huis van Jarne You’ll never walk alone zingen.

LEES OOK. Buren zwaar onder de indruk van dodelijke gijzeling in Merksplas: “Buurvrouw was heel bang van haar ex”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio