De zesdeklassers nemen afscheid met een handafdruk.  

De zesdeklassers nemen afscheid met een handafdruk.  © Marc Peeters

Nieuwe school voor Voortkapel: “Alle leerlingen weten nu wat geothermie inhoudt”

Voortkapel -

De leerlingen van het zesde leerjaar van de gemeentelijke basisschool De Bezige Bijtjes uit Voortkapel (Westerlo) mochten gisteren een handafdruk plaatsen in vers gegoten beton. Op die manier zijn ze er nog een beetje bij als de school die ze deze week verlaten, straks helemaal wordt vernieuwd. Voortkapel krijgt een nieuwe kleuter- en lagere school in de Stijn Streuvelsstraat.

Marc Peeters

Aannemer Beneens startte eind mei de werken met boringen onder en naast het oude gebouw, zodat de bodem als warmtebron gebruikt kan worden voor de verwarming van de nieuwe gebouwen. “Op die manier weten al onze leerlingen al heel goed wat geothermie inhoudt”, weet directeur Natalie Van de Ven. De huidige school blijft in gebruik tot de nieuwe gebouwen klaar zijn. Daarna sloopt men de oude gebouwen en komt er een nieuwe parking en een nieuwe speelplaats. Vermoedelijk duurt fase 1 van de werken tot eind 2023 en fase 2 tot midden 2024.

De leerlingen weten al waar ze mogen naar uitkijken. De nieuwe school beschikt immers over een ruime turnzaal. Tot nog toe gingen de turnlessen van De Bezige Bijtjes door in de aanpalende polyvalente zaal. “De kleuterschool en de kinderopvang zitten nu nog op twee locaties in de Kloosterstraat, maar straks komt alles dus samen in de Stijn Streuvelsstraat”, weet schepen van Openbare Werken Filip Verrezen (CD&V). De kleuter- en lagere school is volgens het doorstroomprincipe ontworpen. De klassen zijn zo ingedeeld dat er een zachte overgang is van kleuters naar lagereschoolkinderen. De klasjes voor de jongste kinderen hebben een gemeenschappelijke speelgang.

Om de start van de werken te vieren was er kinderchampagne.

Om de start van de werken te vieren was er kinderchampagne. © Marc Peeters

Bij de nieuwbouw is er veel aandacht voor duurzaam energiegebruik met groendaken en zonnepanelen. Voor verwarming en koeling en ook voor de buitenaanleg gebruikt men gerecycleerde en circulaire materialen. Een logische structuur zorgt voor een erg eenvoudige stabiliteitsopvatting en een maximale flexibiliteit. De materialen zijn zo gekozen dat ze passen binnen de dorpse omgeving. Daarnaast was de mate van onderhoud belangrijk bij het maken van keuzes.

De handafdrukken worden bewaard in de kruipkelder.

De handafdrukken worden bewaard in de kruipkelder. © Marc Peeters

Zes miljoen

Na de scholen en Oevel en Heultje en de kunstencampus is Voortkapel het vierde gemeentelijk schoolgebouw dat wordt vernieuwd in een periode van nauwelijks tien jaar. “De kostprijs bedraagt zo’n zes miljoen euro, maar daar gaan flink wat subsidies vanaf, weet Filip Verrezen. “We gaan het project wel prefinancieren. Wachten tot de toegezegde steun effectief op de rekening staat, zou te lang duren.”

De inrichting van de buitenruimte is eveneens ambitieus. De school maakt veel gebruik van buitenklassen en wil dat op een comfortabele manier blijven doen. Daarnaast werken ze samen met plaatselijke verenigingen voor het onderhoud van de moestuin en de verzorging van de kippen. Op de site staan ook een paar mooie bomen. Voor de turnleerkrachten is de speelplaats een uitloper van de gymzaal. Ze droomden al lang van een looppiste op eigen terrein. Die komt er nu ook rond de gebouwen.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio