Pater Marc Christiaens neemt afscheid van een volle Witte Kerk en de bijhorende warme parochiegemeenschap.  

Pater Marc Christiaens neemt afscheid van een volle Witte Kerk en de bijhorende warme parochiegemeenschap.  © koen fasseur

Parochiegemeenschap neemt afscheid van Witte Kerk en pater Marc Christiaens: “ontgoocheld maar dankbaar”

Schilde -

Meer dan vijfhonderd mensen woonden zondag 26 juni de allerlaatste eucharistieviering plaats in de kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel Opgenomen, beter bekend als de Witte Kerk van Schilde Bergen. Dominicaan pater Marc Christiaens kreeg een lange staande ovatie van de kerkgemeenschap, die nu ontbonden wordt en aansluiting zoekt bij Sint-Guibertus.

Jan Auman

Het werd zoals verwacht een emotioneel afscheid, dat massaal werd bijgewoond en beleefd. De vierhonderd misboekjes volstonden lang niet. Mensen zaten en stonden zelfs tot in de hal van de ruime kerk. Het koor Sanseveria Plus, sopraan Ann Janssens, harpiste Hanna Grociak en violist Hans Van Kerckhoven gaven de viering extra glans.

Pater Marc Christiaens, wiens tachtigste verjaardag voor de dominicanen het sein was om zich terug te trekken uit Schilde en voor bisschop Johan Bonny om de parochie vervolgens te ontbinden en de Witte Kerk te ontwijden, leidde de dienst. Hij kreeg voor de gelegenheid assistentie van Didier Croonenberghs, een jongere confrater-dominicaan van de Sint-Paulusparochie in Antwerpen.

Pater Marc Christiaens, de jongere dominicaan Didier Croonenberghs, en de diakens Gerda Huys en Paul Caroen.

Pater Marc Christiaens, de jongere dominicaan Didier Croonenberghs, en de diakens Gerda Huys en Paul Caroen. © koen fasseur

Ook diakens Gerda Huys en Paul Caroen werden bij de afscheidsrituelen betrokken, waarbij de zevenarmige kandelaar een grote symbolische rol kreeg. Verscheidene vooraanstaande parochiemedewerkers, zoals Jan Goorden, namen het woord om hun gevoelens bij dit zwaar vallend afscheid te vertalen.

Guy Heyselberghs, voorzitter van de kerkraad, drukte in een slotboodschap zijn ontgoocheling uit over het gedwongen einde van deze hechte geloofsgemeenschap, maar legde de nadruk op de dankbaarheid; tegenover pater Marc Christiaens en al zijn voorgangers die zoveel goeds voor Schilde Bergen hebben gedaan. De dominicanen zijn tachtig jaar aanwezig geweest in deze wijk. De parochie Onze-Lieve-Vrouw-ten Hemel-Opgenomen heeft 56 jaar bestaan.

Humor

Pater Marc kreeg na zijn eigen afscheidswoord, dat zoals gebruikelijk doorspekt was met humor, naast veel dankbetuigingen ook een nieuwe computer cadeau van de gelovigen. Vervolgens werd het einde van de Witte Kerk doorgespoeld op een receptie. Eerder deze week hadden onder meer de scouts en Sint-Ludgardisschool al afscheid genomen van pater Marc Christiaens en ‘hun’ kerk.

Maandagavond volgt in beperkte kring de ritus van de ontwijding. Later deze week worden het kruisbeeld achter het altaar en het grote Mariabeeld getransporteerd naar de magazijnen van de stad Antwerpen, waar ze veilig bewaard worden. De kerststal, waar de parochiegemeenschap ieder jaar trots mee uitpakte, kreeg intussen een nieuw onderkomen in de kerk Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de wijk Koningshof in het naburige Schoten.

Een erg lange staande ovatie viel pater Marc Christiaens ten deel. Het afscheid van de Witte Kerk en de dominicanen val zwaar in Schilde Bergen.

Een erg lange staande ovatie viel pater Marc Christiaens ten deel. Het afscheid van de Witte Kerk en de dominicanen val zwaar in Schilde Bergen. © koen fasseur

Nieuwe bestemming

Burgemeester Dirk Bauwens (N-VA), die samen met de schepenen Kathleen Krekels (N-VA), Olivier Verhulst (Open Vld) en Marian Van Alphen (Open Vld) de slotviering bijwoonden, krijgt de sleutels van de ontwijde kerk overhandigd. De gemeente betaalt 1,9 miljoen euro aan de dominicanen. “Wij zijn blij dat de gemeente garandeert dat de site een sociaal-culturele invulling zal krijgen”, aldus Steven Dietvorst, zelf oud-schepen voor CD&V, oud-scout en één van de nauw betrokken parochianen. (jaa)


 

 © koen fasseur

Ook Guy Heyselberghs, voorzitter van de kerkraad, richtte zich tot de aanwezigen: ontgoocheld maar dankbaar.

Ook Guy Heyselberghs, voorzitter van de kerkraad, richtte zich tot de aanwezigen: ontgoocheld maar dankbaar. © koen fasseur


 

 © koen fasseur


 

 © koen fasseur

De gemeente krijgt de sleutels van de Witte Kerk. De concrete toekomstplannen zijn onduidelijk.

De gemeente krijgt de sleutels van de Witte Kerk. De concrete toekomstplannen zijn onduidelijk. © koen fasseur

Vastgoed

Jobs in de regio