Laura Deloose probeerde tegen Oostenrijk de bakens te verzetten. 

Laura Deloose probeerde tegen Oostenrijk de bakens te verzetten. ©  BELGA

Laura Deloose gaat met Red Flames voor goed resultaat op EK in Engeland: “Ik wil genieten van de eerste tot de laatste minuut”

Morgenavond om 20 uur werken de Red Flames van bondscoach Ives Serneels op het Lisp hun laatste oefenwedstrijd af. In Lier speelden de Flames al twee van hun drie wedstrijden ter voorbereiding van het EK. Dinsdag volgt dan het treffen tegen Luxemburg. Gisteren werd er nog vriendschappelijk met 0-1 verloren van Oostenrijk. Laura Deloose uit Puurs-Sint-Amands begint aan haar tweede EK, dat van 6 tot en met 31 juli in Engeland plaatsvindt. Vijf jaar geleden was ze er in Nederland ook al bij. In haar tweede deelname hoopt Deloose op een beter resultaat dan toen. De Flames starten het EK op zondag 10 juli met een wedstrijd tegen IJsland.

Geert Fierens

Hoe belangrijk zijn de drie vriendschappelijke wedstrijden in Lier?

Laura Deloose: “Heel belangrijk uiteraard. De trainer wil iedereen de kans geven om op het EK in staat te zijn een volledige match te spelen. Daarvoor zijn wedstrijden als deze heel goed, het is de laatste sprint naar het tornooi. Bovendien zijn de plaatsen in de ploeg duur, want iedereen is sterk aan elkaar gewaagd. Ik ben blij dat ik tot de 23-koppige selectie behoor, want zo evident is dat niet. Ik heb nu 65 caps bij de Red Flames, maar zeker ben ik nooit. Elke keer opnieuw moet ik mijn match spelen en dan zien wat de volgende brengt.”

Wat herinner jij je nog van je eerste EK?

“Het was het eerste grote tornooi voor de Red Flames. Ik miste toen zelf de eerste match tegen Denemarken omdat mijn voorbereiding door een blessure niet optimaal was verlopen. De tweede match wonnen we tegen Noorwegen. DFat blijft één van de hoogtepunten in mijn loopbaan als Red Flame. De derde partij verloren we tegen Nederland zodat we meteen waren uitgeschakeld. Dat was toch zuur, want ik had het gevoel dat er meer inzat.”

En nu willen jullie dus beter doen?

“We moéten beter doen. Coach Ives Serneels acht ons in staat om de kwartfinale te halen en ik deel zijn mening. Het zal een grote ontgoocheling zijn als dat niet gebeurt. We zitten in een groep met Frankrijk, Ijsland en Italië. Frankrijk is heel sterk, maar tegen de andere twee landen moeten we kunnen winnen. De sleutel ligt daar. Het behalen van de kwartfinale zal bepalen of het tornooi geslaagd is of niet. Want ik vind echt wel dat we over een meer dan degelijke kern beschikken.”

Is die kern echt sterker dan vijf jaar geleden?

“Zeker wel, we zijn er op alle vlakken op vooruitgegaan, zowel qua begeleiding, trainingen, accommodatie als de hele beleving rond de Red Flames. Er was vorige zaterdag een fandag met veel volk. Er is het nieuwe trainingscomplex in Tubeke. Als ik zie hoeveel supporters zijn komen kijken naar de vriendschappelijke matchen in Lier… dat waren er echt heel veel. Bovendien speelt toch een aantal van onze speelsters in het buitenland. Het heeft ons sterker gemaakt en daar moeten we nu de vruchten van zien te plukken.”

Jullie verloren recent met 3-0 tegen Engeland en zondag met 0-1 tegen Oostenrijk. Geeft dat geen slecht gevoel?

“Het waren zeer leerrijke wedstrijden waarin we konden zien hoever we staan. Engeland is een sterke ploeg, met allemaal profs. Dat zijn wij niet of toch niet allemaal. Ik speel bij landskampioen en bekerwinnaar Anderlecht en begin daar volgend seizoen trouwens aan mijn dertiende jaar, maar ik kan daar niet van leven. Ik heb ook nog een job. Dat maakt op het hoogste niveau toch het verschil. Dat kon je zien aan de Engelse vrouwen, die waren net sterker op alle vlakken: techniek, fysiek, … De puntjes op de i die zij konden zetten, maakten het verschil.”

Vastgoed

Jobs in de regio