Karin Borghouts aan het werk aan haar fotoboek. © koen fasseur

Kalmthoutse maakt artistiek fotoboek over kunstenaarswoning Marten Melsen: “Je stapt er terug in de tijd”

Kalmthout, Stabroek -

Karin Borghouts (63) is artistiek fotografe met al heel wat tentoonstellingen en publicaties op de teller. Nu werkt ze aan een artistiek fotoboek over het huis en atelier van kunstschilder Marten Melsen met als titel ‘A Painter’s House’. “Dit is een stukje Bokrijk in de Polder, omdat het er nog zo authentiek is.”

“Met dit boek wil ik de sfeer en de ziel van dat opmerkelijk huis vastleggen voor de toekomst. Het is niet alleen het atelier van kunstschilder Melsen, maar ook zijn thuis voor hem en zijn kroost. Wie hier binnenstapt, zet een stap terug in de tijd. Die sfeer wil ik met een zestigtal foto’s weergeven”, motiveert de Kalmthoutse fotografe haar project.

Karin Borghouts fotografeert plaatsen, locaties en stillevens. Op haar foto’s vind je geen mensen en dat is een bewuste keuze. De Kalmthoutse is erg goed in het vastleggen van de juiste sfeer van kamers en dat laat ze ook zien in opvallende detailfotografie. Het boek over de woning van Marten Melsen is een tweede deel in een groeiende reeks. Het eerste is een fotoboek over het afgebrande huis van haar ouders in Kapellen.

“Na de brand in 2012 fotografeerde ik in zwart-wit wat was overgebleven van mijn ouderlijk huis. De verzameling antieke gebruiksvoorwerpen van mijn moeder leverde zwartgeblakerde stillevens op. Vroeger focuste ik me op publieke ruimtes en gebouwen en nu zijn het vooral persoonlijke interieurs die mijn aandacht trekken”, legt Karin Borghouts uit.

Slaapkamer. © Huis Marten Melsen ©Karin Borghouts

Vijf jaar geleden bezocht ze voor het eerst de woning van Marten Melsen en maakte er foto’s. Dit jaar kreeg ze de kans om nog meer beelden te maken. “De sfeer van die woning riep heel wat jeugdbeelden op van mijn ouderlijk huis. Ook hier vond ik overal oude gebruiksvoorwerpen. Dit mag echt niet verloren gaan.” Karin Borghouts dook ook in de geschiedenis en de weetjes van de oude woning.

Foto’s van het werk van Marten Melsen vind je niet in A Painter’s House. “Er bestaan al voldoende boeken, die de werken van de schilder weergeven. Neen, mij is het te doen over de plaats waar hij leefde en woonde”, benadrukt de fotografe. In het fotoboek komen wel enkele citaten van Marten Melsens kleinzoon Jan.

Slaapkamer. Huis Marten Melsen ©Karin Borghouts

Werffotografe

Karin Borghouts is al meer dan tien jaar ook de werffotografe van het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten. Zij legde heel dat project vast vanaf het prille begin tot het einde. Borghouts heeft ook al heel wat andere fotoboeken gepubliceerd. Zo legde ze de levensroute van Vincent Van Gogh af en fotografeerde de plaatsen waar hij woonde en werkte.

Tot 10 juli kan je een gesigneerd exemplaar bestellen voor 35 euro. Er is ook een gelimiteerde “special edition” waarvan slechts 30 exemplaren worden gedrukt. Hierbij hoort een hoogkwalitatieve print van een van de foto’s. Prijs: 230 euro. Info: www.karinborghouts.be

Atelier. © Huis Marten Melsen ©Karin Borghouts

Melsen aan het werk in zijn woning. ©  evdw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners