© Instagram

Géén Julian Alaphilippe in de Tour: “Ontgoocheld, maar ik wil ook niet starten als ik niet op mijn best ben”

Julian Alaphilippe (30) zal er dit jaar niet bij zijn in de Ronde van Frankrijk. Dat nieuws is nu ook officieel meegedeeld door Quick-Step Alpha Vinyl. De tweevoudige wereldkampioen maakte zondag pas zijn rentree in koers op het Frans kampioenschap nadat hij zwaar ten val kwam in Luik-Bastenaken-Luik. Ook kersvers Brits kampioen Mark Cavendish staat niet aan de start, al was dat ook niet de verwachting. Kasper Asgreen is wel van de partij ondanks zijn opgave in Zwitserland, net als onze landgenoten Yves Lampaert en Tim Declercq.

Michaël Van Damme, Jan-Pieter De Vlieger, Jonas Withouck

De 30-jarige Alaphilippe liep in La Doyenne (24 april) breuken aan het schouderblad en enkele ribben en een klaplong op. De Franse wereldkampioen ging op zo’n zestig kilometer van de aankomst hard onderuit en moest opgeven. Hij herstelde in het ziekenhuis van Herentals en kon halverwege mei de training op de rollen hervatten.

Zondag reed hij voor het eerst sinds zijn val opnieuw een wedstrijd. Alaphilippe finishte als dertiende op het nationaal kampioenschap van Frankrijk, zijn ploegmaat Florian Sénéchal veroverde de titel. “Ik kan niet zegen dat ik veel plezier beleefd heb op de fiets, maar het ging toch beter dan verwacht. Dus ben ik tevreden”, reageerde Alaphilippe na het kampioenschap.

Maandagmiddag maakte Quick-Step Alpha Vinyl de volledige Tourselectie bekend: Fabio Jakobsen, Kasper Asgreen, Andrea Bagioli, Tim Declercq, Yves Lampaert, Michael Morkov, Mikkel Honoré en Mattia Cattaneo. Er zijn ook twee renners aangeduid als ‘eerste reserve’: Florian Sénéchal en Mark Cavendish. Eén van hen komt erbij als er voor de Tourstart nog iemand afvalt.

Julian Alaphilippe: “Ik ben ontgoocheld”

“Ik ben ontgoocheld dat ik er niet bij ben in de Tour de France dit jaar”, reageert Alaphilippe. “Ik heb een natuurlijke band met deze koers. Van mijn dagen in het geel de afgelopen drie jaar, tot mijn ritoverwinningen en vele andere herinneringen met mijn ploegmaats. Dat ik nu de kans mis om in mijn thuisland in de regenboogtrui rond te rijden is heel jammer.”

“Ik wist dat het een hele moeilijke beslissing zou worden voor de ploeg”, vervolgt Alaphilippe. “Tegelijkertijd begrijp ik het, want ik wil zelf ook niet starten als ik niet op mijn beste niveau ben. Ik wil mijn ploegmaats alle geluk toewensen en weet dat ze er alles aan zullen doen om een fantastische Tour te rijden. Nu ga ik me opnieuw focussen om weer in mijn beste vorm te geraken, want ik ben gemotiveerd om een sterk tweede deel van het seizoen te rijden.”

Tom Steels: “Heel moeilijke beslissing”

“De beslissing om Julian thuis te laten was een hele moeilijke”, aldus ploegleider Tom Steels. “Want hij is één van onze beste renners en we hebben samen zoveel mooie momenten meegemaakt in de Tour. Julian werkte hard om terug in vorm te raken na wat hem overkwam in Luik, maar voelde dat het voor een renner als hem altijd belangrijk is om op zijn best te zijn en om te kunnen concurreren met de beste renners in het peloton.”

“Daarom beslisten we om hem meer tijd te geven om te herstellen en zijn conditie opnieuw op te bouwen”, legt Steels uit. “Zo kan hij opnieuw 100 procent zijn voor het tweede deel van het seizoen.”

De Ronde van Frankrijk gaat komende vrijdag van start met een individuele tijdrit van 13,2 kilometer in Kopenhagen.

MEER OVER Tour de France

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws