Fauve Bastiaenssen stond in Middelkerke te blinken met de Belgische trui. 

Fauve Bastiaenssen stond in Middelkerke te blinken met de Belgische trui. © BELGA

Beresterke Fauve Bastiaenssen uit Ranst pakt driekleur bij clubteam voor vrouwen elite: “Ik ga met deze trui slapen en delibereren”

Schrik niet als je een heel jaar de Belgische driekleur doorheen Ranst ziet razen. Fauve Bastiaenssen veroverde gisteren immers de Belgische titel bij de clubteams (niet-UCI teams). Logisch dus dat de 24-jarige Bastiaenssen na afloop van het BK dan ook stond te blinken van trots.

Lieven Verheyen

“Nochtans begon mijn wedstrijd niet ideaal”, vertelt de nieuwe Belgisch kampioene. “In het eerste deel van de wedstrijd werd ik het slachtoffer van een valpartij. Gelukkig was het een gecontroleerde val, zonder grote gevolgen dus.”

In één en dezelfde vrouwenwedstrijd werd er om drie titels gestreden. Naast Fauve Bastiaenssen kroonden ook Kim De Baat (vrouwen elite) en Sara Maes (vrouwden beloften) zich tot Belgisch kampioene.

“Onze kopgroep van zes, met naast Kim De Baat, Sara Maes en mezelf ook Fien Van Eynde, Julie Hendrickx en Lone Meertens kwam in twee beurten van drie tot stand. Nadien kon enkel Alana Castrique de aansluiting nog maken, maar ook haar aanwezigheid stoorde me niet. Ik bleef immers de enige clubrenster. Doorrijden en vooral zien dat onze groep niet meer stil zou vallen, was mijn enige gedachte.”

Met succes. Even leek er zelfs nog meer in te zitten. Met een ware Zoetemelkdemarage probeerde ze in de slotkilometers schoorvoetend van de kopgroep weg te sluipen.

“Het moest maar eens achter mij stilvallen, hé. (glimlacht). Helaas was dat niet het geval. Maar geen nood, deze prijs is mooi genoeg.”

De renster van Pissei Groep T.O.M. combineert het fietsen met een taak als leerkracht.

“Ik geef biologie, natuurwetenschapppen en lichamelijke opvoeding in het derde, vierde en vijfde middelbaar van het Maria Stella Instituut in Malle. Die combinatie is nog maar sinds dit schooljaar het geval. Het komt er vooral op aan om een goed evenwicht te vinden. Zo moet ik vanavond (gisteren, red.) nog verbeterwerk doen. En morgen (vandaag, red.) staan er deliberaties op het programma. Die zal ik in deze trui gaan doen. Net zoals ik vannacht ook al weet wat ik aandoe om te slapen.” (lacht opnieuw luid)

De Ranstse is in de winter ook in het veld terug te vinden.

“Ik krijg veel ondersteuning van het team en zal beide disciplines blijven combineren. Wat niet wegneemt dat ik me op de weg zeker nog verder wil ontplooien. Ooit wil ik nog een stap hogerop te zetten.”

Wat als er een UCI-team komt aankloppen?

“Dan zal ik er zeker mee praten, maar nogmaals, ook bij Pissei T.O.M. voel ik me kiplekker. Ik ben niet vergeten dat ze me enkele jaren geleden de kans gaven in het peloton.”

Vastgoed

Jobs in de regio