©  AP

Oerconservatieve rechter Amerikaans Hooggerechtshof wil na abortuswet ook homorechten en rechten op anticonceptie herbekijken

Clarence Thomas (74), één van de rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof die het federale recht op abortus mee ongedaan maakte, heeft vrijdag geopperd om het homohuwelijk, het recht om seks te hebben met iemand van hetzelfde geslacht en het recht op anticonceptie te heroverwegen.

wvbBron: CNBC

Dinsdag besliste het Amerikaanse Hooggerechtshof om het arrest “Roe versus Wade” uit 1973 – over het recht op abortus – nietig te verklaren. Nu pleit Thomas - die al jaar en dag bekend staat als een uitermate conservatieve rechter- ervoor om ook andere historische arresten te herbekijken.

De zaken die hij noemt zijn Griswold vs. Connecticut, de uitspraak uit 1965 waarin het Hooggerechtshof zei dat getrouwde stellen het recht hebben om voorbehoedsmiddelen te verkrijgen, Lawrence v. Texas, waarin in 2003 het recht werd vastgesteld dat mannen seks mogen hebben met elkaar en de uitspraak uit 2015 in Obergefell v. Hodges, waarin werd gezegd dat er een recht is op het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht.

“We hebben de plicht om de fouten die in deze precedenten werden gemaakt, recht te zetten”, schreef Thomas.

Zijn aanbeveling om die beslissingen te heroverwegen heeft echter niet de kracht van een juridisch precedent, noch dwingt het zijn collega’s in het Hooggerechtshof om de door hem voorgestelde actie te ondernemen. “Roe onwettig verklaren, bedreigt op geen enkele manier en zaait op geen enkele manier twijfel over andere precedenten”, zo reageerde Brett Kavanaugh op het voorstel, die ook stemde voor het terugdraaien van het recht op abortus.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Joe Biden: “Extreem en gevaarlijk pad”

Ook Amerikaans president Joe Biden kwam terug op de uitspraken van Thomas. “Roe (v. Wade) lag aan de basis van zovele fundamentele rechten die we al een tijdje als vanzelfsprekend beschouwen. Zo is er het recht om anticonceptie te gebruiken en het recht om te trouwen met de persoon van wie je houdt, maar Thomas roept nu op om die rechten te herbekijken. Het Hof bewandelt hiermee een extreem en gevaarlijk pad”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Na verstrengingen in VS bij ons net discussie over versoepeling abortuswet: iedereen kijkt naar CD&V voor doorbraak

Vastgoed

Jobs in de regio