An Stofferis heeft een gespecialiseerd internationaal genealogisch onderzoeksbureau. ©  Frank Bahnmuller

Bureau voor stamboomonderzoek wil Oekraïense erfgenamen van overleden Frieda helpen opsporen: “Best voor Kyiv in Russische handen valt”

Zottegem -

An Stofferis heeft met International Genealogy Services Belgium een erfrechtelijk onderzoeksbureau. Zij is gespecialiseerd in het uitpluizen van stambomen in onder andere erfeniskwesties. Ze wil graag haar tanden zetten in de zoektocht naar de erfgenamen van Frieda Jewitsch. “We mogen niet te lang wachten, want als Kyiv in Russische handen valt, zijn we misschien nergens meer.”

Kristin Matthyssen

LEES OOK. Buren zoeken Oekraïense erfgenamen van Frieda uit Zandhoven: “Haar geld gaat beter naar ginder dan naar de Belgische staat”

Stofferis heeft haar bureau in Zottegem. Ze is een van de weinige genealogische ‘detectives’ en leerde het vak in Frankrijk, waar ze een tijd woonde. “Daar wordt veel actiever op zoek gegaan als mensen zonder bekende erfgenamen sterven. In België heerst er altijd meer achterdocht, zelfs als je een erfenis op een dienblaadje aanreikt. Ze hebben altijd schrik dat ze opgelicht gaan worden, of dat er nog onverwachte schulden moeten betaald worden. Vaak spelen ook wel familievetes mee. Hoe meer familie, hoe moeilijker.”

Genealogische onderzoeksbureaus zoals dat van An moeten gemandateerd worden door een notaris. Ze krijgt veel opdrachten vanuit Spanje en Portugal. “Maar ook vanuit de Verenigde Staten en Canada. Het is niet eenvoudig. Zo werk ik momenteel aan een zaak met elf eigendommen in Argentinië van een overleden Belg, waarin allemaal krakers zitten, die ik er moet laten uitzetten. Maar zij beweren allemaal dat zij er van die Belg mochten wonen.”

Een onderzoek als dat naar Frieda Jewitsch kost normaal 3.000 tot 5.000 euro. Dat honorarium wordt dan van de erfenis afgetrokken. Dat vormt in dit dossier geen probleem – Frieda’s appartement werd een half jaar voor haar dood nog voor 330.000 euro verkocht. “Maar ik moet dus gemandateerd worden om toegang te hebben tot alle bronnen”, zegt Stofferis. “Ik vermoed dat ik in Oekraïne nabestaanden in de tweede generatie kan terugvinden, en in België via de kant van Verheyen mogelijk in de vierde graad. Die laatsten moeten wel de helft aan de belastingen afdragen.”

Onlangs kon ze nog een Antwerpse gelukkig maken met een erfenis van een uit het oog verloren nicht uit Amerika.

Vrijdagnamiddag stuurt An ons nog een bericht. “Toevallig werd ik gisteren door een Pools erfrechtelijk onderzoeksbureau gecontacteerd inzake een dossier in België. Blijkbaar zouden zij ook erfrechtelijk onderzoek in Kyiv kunnen uitvoeren. In Polen vermoedt men dat Jewitsch een joodse naam is.”

LEES OOK. Nieuwe tips na oproep om erfgenamen van overleden Frieda in Kyiv te vinden: “Zoon videochatte vaak met neven en nichten in Oekraïne”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners