Schepenen Roel Van Elsacker en Katrien Schryvers (links) naast Inge Eyckens met haar hondje Bo en haar ouders Ronny en Monique in Inges appartement. 

Schepenen Roel Van Elsacker en Katrien Schryvers (links) naast Inge Eyckens met haar hondje Bo en haar ouders Ronny en Monique in Inges appartement. ©  kristin matthyssen

Tien zorgwoningen geopend, ook voor mensen met psychiatrisch verleden: “Gemoedsrust dat het leven van Inge hier in de plooi valt”

Zoersel, Borsbeek -

Met een groot buurtfeest werden de tien zorgwoningen en buurthuis Ter Smisse naast woonzorgcentrum De Buurt in Zoersel geopend. Inge Eyckens (41), die met haar hondje Bo in een van de zorgwoningen woont, was zo vriendelijk om haar deur te openen voor bezoekers. “Ze is fier op haar appartement”, zeggen haar ouders Ronny en Monique uit Borsbeek. “Voor ons geeft het gemoedsrust te weten dat Inges leven hier in de plooi gevallen is, na een woelig parcours.”

Kristin Matthyssen

Inge Eyckens woont al anderhalf jaar in haar zorgwoning. Ook het buurthuis is intussen in gebruik als ontmoetings- en activiteitenruimte. Het grasveld naast het buurthuis wordt nog verder ingericht als ‘Smissepleintje’ waar ook mensen uit de omgeving naartoe kunnen.

“De tien zorghuurwoningen zijn bedoeld voor personen met een beperking, mensen met een gestabiliseerde psychiatrische problematiek en zelfredzame 65-plussers met een beperking. Op deze manier kunnen ze zelfstandig, betaalbaar wonen, en toch in een beschermde omgeving”, zegt schepen van sociale zaken en welzijn Katrien Schryvers (CD&V).

Sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen staat in voor de toewijzing. De tien woningen zijn allemaal verhuurd en er is al een wachtlijst.

Het buurthuis. 

Het buurthuis. ©  kma

Inge Eyckens (41) groeide op in Borsbeek. Rond haar twintigste werd ze een eerste keer in psychiatrisch centrum Bethanië in Sint-Antonius opgenomen, waar ze nu ook nog naar de dagwerking van De Boomgaard gaat. “Meestal met de Minder Mobielen Centrale, want ik ben te angstig om De Lijn te nemen, omdat ik vroeger soms op de bus werd gepest”, vertelt Inge.

“Vroeger reed ze soms nog met de fiets, maar haar evenwicht en motoriek zijn niet meer zo goed”, zegt haar vader Ronny. “Momenteel heb ik last van mijn rug. Ik moet op mijn gewicht letten. Vroeger woog ik 60 kilo, nu het dubbel”, vertelt Inge. “Omdat ik een emo-eter ben. Voor ik naar hier verhuisde, woonde ik in Westmalle. Daar zat ik meestal met de gordijnen dicht. In Westmalle lopen veel scholieren op straat, en ze plaagden en intimideerden mij.”

Inge met Bo ontvangt Katrien Schryvers en Roel Van Elsacker. 

Inge met Bo ontvangt Katrien Schryvers en Roel Van Elsacker. ©  kma

Dat haar hondje Bo, kruising tussen een chihuahua en een vlinderhondje, mee mocht, was wel een voorwaarde voor Inge. De twee kunnen niet zonder elkaar. Binnen zie je hoe Bo vertroeteld wordt. Inge heeft ook een eigen terras waarop ze kan ontbijten. “Iemand van Landelijke Thuiszorg komt me soms helpen in huis. Ik ben niet graag alleen”, vertelt Inge.

Grote geruststelling

Voor haar ouders Ronny en Monique uit Borsbeek is het een geruststelling dat Inge nu haar eigen stekje heeft. “Geen gewoon huis, maar een thuis. Ze heeft een woelig parcours achter de rug. Als ouder zit je daar mee in. Het waren serieuze zorgen.” Inge knikt. “Maar ik heb altijd op mijn ouders kunnen rekenen, en nog steeds.”

Inge heeft nu een uitkering en een bewindvoerder. “Dat ze op deze manier zelfstandig kan wonen, is meer dan dat wij ooit hebben durven denken. We hebben nog een dochter, en twee kleinkinderen. Ons gezin bestaat uit zeven. Als vader kan ik niet gelukkiger zijn dan op de momenten dat wij met zevenen gezellig samenzitten. Wij zijn nu gerust dat Inge hier voor de rest van haar leven betaalbaar kan blijven wonen.”

 De onthulling van de wensboom aan buurthuis Ter Smisse, met het bestuur en de twee directeurs van wzc De Buurt en sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen.

 De onthulling van de wensboom aan buurthuis Ter Smisse, met het bestuur en de twee directeurs van wzc De Buurt en sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen. ©  gemeente zoersel

Vastgoed

Jobs in de regio